Новата "арт" инсталация се оказа зарязани от строител греди за пейки

0
Изпълнителят на проекта е фирма, избрана по времето на бившия кмет Йорданка Фандъкова
Изпълнителят на проекта е фирма, избрана по времето на бившия кмет Йорданка Фандъкова Снимка: БГНЕС

Изпълнителят на проекта е фирма, избрана по времето на бившия кмет Йорданка Фандъкова

Странни и доста големи дървени греди се появиха в центъра на столицата - пред 133-то училище "А.С. Пушкин" и пред 7-о "Свети Седмочисленици" на ул. "Цар Иван Шишман".

В опит да не се спънат и пребият хората заобикаляха или пресичаха на отсрещния тротоар. БНТ е попитала Столична община дали това е поредната "арт" инсталация. Ето и отговорът на Столична община:

"Дървените греди са част от конструкции за пейките, които да бъдат разположени по ул.“Цар Шишман“ по проект „Изграждане, възстановяване и обновява на публични пространства от централна градска част - Зона 2“.

Изпълнителят на Зона 2 е „Парсек груп“. Компанията е разположила на мястото на ул.“Шишман“, на което трябва да бъдат пейките, дървените елементи за техния монтаж.

По проекта се предвижда поставяне на градско обзавеждане (пейки) близо до двете училища – 133. СУ „Ал. Пушкин“ и 7. СУ „Св. Седмочисленици“.

Столичната община изиска от строителя да премести елементите от пешеходното пространство.

Дирекция “Контрол на общественото строителство” е започнала проверка и при установяване на нарушения в организацията на работа на изпълнителя ще бъде наложена глоба.

Цялостното изпълнението на проекта има значителна забава на строителните дейности спрямо сроковете по договор. Максималната глоба за забава е 30% от договора, или около 1.6 млн. лв.

През октомври, още преди встъпването си в длъжност, кметът Васил Терзиев подаде сигнал до Европейската прокуратура за установени нередности в голяма част от ремонтите в София, описани в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Сигналът включва установени нередности, включително по възлагането на ремонтите в Зона 2 и Зона 4. Зона 2 включва и частите от ул. "Цар Шишман" и ул. "6-ти септември”, които се ремонтират от „Парсек груп”, за сумата от 5 348 158 лв. без ДДС. Миналата седмица управляващият орган на програмата наложи санкция в размер на 217 346 лв., по този договор, сключен през 2022 г."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари