Блага Благоева: Президентът опитва да манипулира общественото мнение

0
Личните разочарования на президента не трябва да се използват като опит за решение на актуални проблеми, категорична е доц. Благоева
Личните разочарования на президента не трябва да се използват като опит за решение на актуални проблеми, категорична е доц. Благоева Снимка: УНСС

Личните разочарования на президента не трябва да се използват като опит за решение на актуални проблеми, категорична е доц. Благоева

Скептична съм, че проф. Николай Габровски ще може да състави редовен кабинет, заяви пред БНР доц. Блага Благоева – ръководител на Катедра "Политология" в УНСС и автор на книгата "Ценности срещу интереси в политиката".

"Това, което се случва в българската политика днес и сега, би трябвало да се разглежда в по-широк контекст на спецификите на българската национална политическа култура, която все още носи характеристиките на конфронтационна политическа култура, далече е от онова, което се разбира като гражданска култура. При една конфронтационна политическа култура на равнището и на обществото, и на управляващите е много трудно да се стигне до конструктивен диалог, който да доведе до работещи и легитимни институции на властта", коментира тя в интервю за предаването "12+3" по БНР.

Според нея липсва и легитимна подкрепа към легални институции в страната.

Доц. Благоева смята, че случващото се днес в българската политика може да се използва като учебникарски пример за студентите. В политиката постоянно се сблъскват ценности и интереси, категорична е тя.

По думите ѝ изходът от сегашната ситуация е във възприемане на нова философия на ставащото от страна на политиците – философия на баланса.

Доц. Благоева подчерта, че Бойко Борисов не за първи път прави стъпка назад, слагайки пред себе си някой друг:

"Това не прави добро впечатление. За мен това е липса на отговорност, отговорност да поемеш нещата в свои ръце и да застанеш с лицето си, с политическия опит, със самопреценката, високата, която имаш за себе си и да направиш нещо, което би довело до правителство".

Позицията на Борисов може да се разгледа и като компромис – да даде път на други хора, каза тя и добави, че това не е нейно разсъждение, а по скоро хипотетично.

За "шарлатаните" в политиката и отношенията на президента Румен Радев с лидерите на партия "Продължаваме промяната", доц. Благоева коментира:

"Това е недопустимо политическо говорене. За мен е недопустимо политик от ранга на държавен глава да използва такива квалификации, да използва такъв тип политическо говорене. Другото е въпрос на лично решение на държавния глава. В никакъв случай не е моментът сега в България ние да приемаме християнската позиция на разкаяние, защото тя не води до нищо".

Според нея това не е смелост от страна на президента:

"По скоро е резултат на недостатъчно трезва преценка на ситуацията, опит да спасява собствените си позиции и получаване на подкрепа на равнището на масовото съзнание".

Личните разочарования на президента не трябва да се използват като опит за решение на актуални проблеми, категорична е тя. По думите ѝ това е опит за манипулация на общественото мнение. Според нея президентът все повече ще губи доверие.

По темата Шенген, доц. Благоева изказа мнение: "Сигурно има двойни стандарти, но за да позволим такива двойни стандарти – ние сме виновни".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    11g 1718g 89g
    da sfqt
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари