Бижута от шоколад

3

"Имаме мечти, те се сбъдват и вече живеем мечтата си да развиваме шоколадов бизнес, а това е само началото."

Това, казват Дария Русанова и Павел Павлов, пише Economic.bg. През октомври 2021 двамата стартираха своето общо предприемаческо начинание в България под бранда La Feve. Ето как шоколадът ги намира и събира:

Шоколадът ме откри. Аз съм готвач, дори не и сладкар, но в последните пет години се насочих към сладките изкушения. Колега ми беше показал някои неща и постепенно пред мен се отвори този път, защото явно притежавам онази прецизност, която е важна в сладкарството. Там се открехна врата и се харесахме с шоколада“, разказва Павел. Сладкарството се отдава на малко хора и има неписано правило, че от всеки човек може да направиш готвач, но не всеки може да стане сладкар.

Павел забелязва, че добрите сладкари са много търсени и на пазара има незапълнена ниша. После намира своя продукт – шоколада, и своето поле за творческа изява. И когато вече е сигурен в това, се впуска в приключението да развива собствен бизнес. Работата в готварството го е научила да съчетава и да балансира вкусовете, което има решаващо значение в производството на бутикови изделия.

Среща

Павел Павлов е работил в Холандия, САЩ и най-дълго в Норвегия, където е демонстрирал уменията си и в ресторанти със звезди „Мишлен“. Той е единственият чужденец, член на норвежкия кулинарен отбор. През 2016 г. участват в Световната кулинарна олимпиада в Ерфурт и се класират на четвърто място в света. В тази скандинавска държава открива страстта си към сладкарството. Там той създава и започва да развива бранда La Feve, което в превод от френски е какаово зърно.

Дария е завършила хотелски и ресторантьорски мениджмънт. В Русе имали собствено заведение, в което забелязали целогодишен интерес към сладкарските изделия по домашни рецепти. Записала се на курс и тогава сладкарството я погълнало. После преминала през други обучения и постепенно префасонирали цялото заведение. Впуснала се да прави бутикови торти. Но била поканена на демонстрация на шоколад и там тя си пожелала някой ден да прави само това.

Когато на курс по шоколатиерство се запознават с Павел, той все още работи в Норвегия, но започнали да се шегуват, че заедно ще правят бизнес. И… шоколадът ги събрал в момент, в който и двамата били сигурни, че вече могат да работят и да експериментират с този деликатен продукт. Идеята за перфектно балансираната хапка шоколад е накарала и двамата да изминат такъв дълъг път в търсенията. Сега има хора, които казват, че всеки техен бонбон е толкова красив, че не смеят да го изядат. Но се надяват да нямат само такива клиенти, макар стремежът им е да създават ядливи „бижута“.

Правилните решения

Когато отварят този общ бизнес на 1 октомври 2021 г., с изненада установяват какъв „глад“ има на пазара за висококачествен продукт от какао. Екипът засега е само от петима души, в това число двамата основатели. Справят се предимно сами с маркетинга и дизайна, но имат и приятелска подкрепа от хора, водени от желанието този тандем да успее в шоколадовата си мечта. В бизнеса не всичко е по мед и масло, защото: „Идеята ни е да се посветим на онова, което най-добре умеем, и в него да даваме всичко от себе си. Тогава правилните хора ще ни оценят и ще ни намерят. Но живеем в несигурни времена, цените растат и е нужна много гъвкавост. Във всяка ситуация предприемачът трябва да умее добре да си прави сметката и да взема правилните решения“.

Смело напред

Ръчно изработеният шоколад е скъп по много причини. Бутиковото производство има своите особености – например времеемкост и прецизност към всеки детайл. Шоколадът, с който La Feve работят, е на цена, на която всеки друг по света го купува. Суровините и машините, които използват, са вносни. „Само трудът и умът са български“, уточнява Дария. La Feve са мотивирани да правят всичко на световно ниво, като първо са вперили взор в българския пазар и целта им е „шоколадовите бижута“ да са достъпни, за да може по-късно да разширят продажбите, като излязат отвъд пределите на страната. Искат да променят представата за шоколада и затова внасят разнообразие и свежест със своите плодови деликатеси, а и със своята иновативност. Цените на всичко се покачват, но Павел и Дария продължават да са смели в начинанието си. Вярват в своя продукт, харесват бонбоните, които правят, и са убедени, че те имат свое място на пазара. Двамата предприемачи нямат План Б и не са имали. В тандем продължават напред въпреки многото неизвестни: „Каквото има да става, то ще стане. Но ако човек се страхува и не опитва, никога в нищо няма да успее“.

Труд и постоянство

Когато стартират съвместния бизнес, Павел се изненадвал от много реалности в България, но постоянно чувал, че „Тука е така“. Двамата с Дария решават да покажат, че нещата може да стават и по друг начин. И го правят. В самото начало си пожелали да имат много работа и вече са я получили. Поръчките валят, особено преди големи празници като Коледа, Свети Валентин, Великден. И затова сега казват: „Внимавай какво си пожелаваш“. Мечтата изисква много труд и постоянство. Но пък какво по-хубаво от това да живееш в мечтата си…

Камъкът си тежи на мястото

Във всяка страна имаш позитиви, но и негативи, твърди Павел Павлов. Близките му са в Норвегия и продължават да са там, а той избрал да се върне при своите корени в България. „Ако можеш да допринесеш за пазара с нов и интересен продукт – направи го. В началото на предприемаческия си път на всеки му се иска да постигне висок резултат, но успява онзи, който постави нещата така, че бизнесът да не му стане скучен поради еднообразие. Обичаш ли работата си, пред теб ще се разкриват нови и нови възможности. И най-хубаво е, ако правиш всичко това на родна почва“. Павел вече е убеден, че за него няма обратен път към Норвегия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари