БХК отправи 10 въпроса към Иван Гешев

0
Въпросите са свързани с изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България
Въпросите са свързани с изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет е отправил десет въпроса към единствения номиниран за следващ главен прокурор и настоящ заместник на Сотир Цацаров Иван Гешев.

От неправителствената организация очакват те да бъдат зададени на насроченото за следващия четвъртък изслушване на Гешев от пленума на Висшия съдебен съвет.

Въпросите са свързани с изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по дела срещу България, сред които е и "Колеви срещу България", свързано с констатацията, че липсва механизъм за търсене на наказателна отговорност от  главния прокурор, съобщи БНР

От БХК питат още и за изпълнението на задължението на главния прокурор да охранява разделението на властите; намаляване на осъдителните присъди за вреди, причинени от прокуратурата; за възможността за съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за разследването на престъпленията от омраза.

В становището си правозащитната организация коментира процедурата за избор на нов главен прокурор и качеството на единствения номиниран, като се дава отрицателна оценка и на качеството на процедурата до момента, и на кандидата.

БХК е първата неправителствена организация, която огласява въпросите си към Иван Гешев. Срокът за това изтича на 16 октомври, а ВСС е задължен да ги публикува на сайта си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари