Летен вирус води до парализа?

0
"Ентеро 71" започва с висока температура и отпадналост, но може да завърши със загуба на съзнание и парализа
"Ентеро 71" започва с висока температура и отпадналост, но може да завърши със загуба на съзнание и парализа

Уж безобидните летни ентеровируси тази година могат да доведат до парализи.

Неотдавна в Европа отчетоха и първите жертви от тях. Това накара епидемиолозите у нас също да се притеснят. „Внимателно следим всички проби, взети от пациенти", заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Епидемиологичният взрив в Барселона отмина, но той изправи на нокти всички епидемиолози в Европа, включително и у нас. Родните специалисти са нащрек и очакват вирусът, който започва с разстройство и завършва с припадъци и парализа, да бъде регистриран това лятото и в България.

„Става дума за зловещия „Ентеро 71", който започва с висока температура, силна отпадналост и обезводняване, но завършва със загуба на съзнание и тежка парализа. "Пораженията, които нанася, не са за подценяване, тъй като усложненията в повечето случаи са менингит или енцефалит", обяснява д-р Кунчев.

Епидемиолозите са предупредили личните лекари за дебнещата опасност. „Няма място за пропуски, за небрежност и нисък професионализъм. Всички колеги трябва да бъдат максимално точни в диагнозата, навреме да изпращат биологични материали от пациентите си за изследване. За жалост не всички го правят това съвестно и затова се страхуваме да не избухне епидемия", казва още д-р Кунчев, цитиран от столичен ежеседмичник, предава БЛИЦ.

Той не пропусна да припомни също така, че единственото спасение от ентеровирусите, включително и от водещия до парализа, са антибактериалните кърпички, когато няма как да измием ръцете си. Те са в състояние да спрат заразата и да спестят 2-седмичното излежаване в болнично легло.

Междувременно експертите на Центъра за заразни и паразитни болести признават, че през последните 2-3 седмици наистина има много случаи на т.нар. аденовирусни инфекции. Те обаче преминават приблизително леко, но предизвикват чревен дискомфорт. Лошото е, когато се съчетаят с ентеровирусите, които са много по-мощни и водят до тежка дехидратация и загуба на тегло.

Според епидемиологичната справка най-много болни тези дни имаме по морето, но се очаква скоро да пламне и цялата страна. Вирусолозите припомнят, че през лятото върлуват вируси от групата на т.нар. коксаки. Те също нанасят тежки поражения. Коксаките вилнеят през най-горещите дни на лятото, когато температурите са над 32-33 градуса. Точно тогава се размножават с пълна сила и вадят човек от строя поне за седмица.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари