Безкръвните операции вече не са екзотика в Русе

0
В русенския онкодиспансер заработи модерна система за безкръвни операции
В русенския онкодиспансер заработи модерна система за безкръвни операции Снимка: Dunavmost

Нова лапароскопска система заработи в Комплексния онкологичен център.

Тя бе закупена със собствени средства на диспансера и бе доставена миналата седмица.

Така безкръвните операции вече не са екзотика, а навлизат като част от съвременните методи на работа на русенските онколози. Системата включва монитор за медицински цели, комбиниран електронож, аспирационна помпа и външно устройство за управление.

При традиционните хирургични операции, лекарите използват различен по големина разрез, за да достигнат до коремната кухина. При лапароскопските интервенции се правят един или няколко отвора с размери 0.5 - 1 см.

През всеки разрез, който се нарича „порт“ в медицината, се вкарват кухи тръбички /тракари/, през които с помощта на камера и микроинструменти се достига до съответния орган или патологичен процес.

Новата висококачествена апаратура прави работата на хирурзите изключително прецизна, тъй като резолюцията на образа е с HD качество и позволява да се извършват точни интервенции, без допълнително нараняване на околните тъкани.

Ползите за пациента са безспорни - възстановяването при тези операции е много бързо и следоперативния период е безболезнен поради липса на разрез на коремната стена. Болничният престой е средно до три дни, а върху тялото на оперирания почти не се забелязват белези.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари