Лекари в Русе спасиха "отписано" дете

5
Именити професори преди това отказали да го оперират заради големия риск
Именити професори преди това отказали да го оперират заради големия риск Снимка: Ася Пенчева

Д-р Танжу Панджар, д-р Силви Йорданов и д-р Йонка Костова са лекарите, които се наеха да оперират 7-годишния Михаил Георгиев, след като именити столични професори и доценти отказаха заради големите рискове, които крие тази хирургична интервенция.

 

Болестта на Мишо е рядко срещана - рак на щитовидната жлеза. В учебниците по медицина това състояние е описано като често срещано, на по-голяма възраст и при момичета. Само че малкият юнак се вписал в графата „казуистика“ и геройски понася всички прегледи, изследвания и операции, предава вестник Утро

Увеличението на щитовидната му жлеза е установено още преди година, но никой от лекарите не се наема да го оперира. „Светилата“ искат около 8000 лева, а в Русе д-р Танжу Панджар все още няма право да се заеме с лечението на Мишо, тъй като му предстои защита на специалност „Детска хирургия“.

През декември лекарят се справя с изпитите отлично и още през януари Мишо е в отделението. Оперират го и отстраняват половината щитовидна жлеза, за да пощадят организма на пациента си. Тогава хистологията доказва, че става дума за рак, а не просто за увеличение.

Лошото е, че има разсейки в белите дробове. Хубавото е, че това е лечимо, но с радиоактивен йод. Терапията е продължителна, повече от две години и се прави само в София, болница ИСУЛ.

Родителите на детето трескаво започват да търсят специалист, който да продължи започнатото в Русе. От регистратурата ги прехвърлят към частни кабинети на лекари, искат им ту допълнителни изследвания, ту посещение на място. А Николай и Милена Георгиеви нямат тази финансова възможност, за да издържат на тези скокове.

Самият д-р Панджар започва да търси контакт със столичните си колеги само и само някой да запише Мишо за терапия и да не се губи време. Благодарение на столични журналисти от БНР най-добрият специалист по детска онкология в България проф.Татяна Хаджиева от „Сити клиник“ преглежда напълно безплатно русенския си пациент.

Становището й е, че трябва да се отстрани и останалата част от щитовидната жлеза, тъй като са останали туморни клетки, които така са се трансформирали, че наподобяват нова жлеза. Тук следва ново търсене на хирург за фината работа по малкото вратле. 

Рискът е голям, тъй като при всяка такава операция има опасност да се засегнат гласните връзки, а при деца е още по-трудно, коментира д-р Панджар. След като никой от столичните специалисти не се наема, надеждата на семейството отново е в Русе.

Трима хирурзи от Университетската болница се хващат и в продължение на четири часа и половина работят по отстраняване на щитовидната жлеза на Мишо. 

"Изобщо не ме боля нито първия път, нито сега, на мен дори когато ми бият инжекция, не плача", разказва малкият герой сега и доказва, че д-р Панджар, д-р Йорданов и д-р Костова са знаели какво правят и са го направили добре.

Благодарение на проф.Хаджиева за детето сега предстои трудно и тежко лечение с радиоактивен йод. Всичко това ще бъде поето от Здравната каса, а за семейството остава благодарността към лекарите и надеждата, че малкият юнак ще преодолее трудния период на престой в болница.

Източник: Вестник Утро
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари