Бездействие, което убива: Държавата ще плаща за убийството на жена, което не предотврати

0
Хубавата Елена бе майка на две малки деца
Хубавата Елена бе майка на две малки деца

Майка на две малки деца е убита от съпруга си посред бял ден в кафене часове след като е подала поредната жалба в прокуратурата, че мъжът ѝ има пистолет и тя се страхува за живота си

Това е действителна история, която се случи на 18 август 2017 г. в София. Жертвата е Елена Василева, която оставя две сирачета на 5 и на 10 години. Днес те, заедно с баба си, осъдиха България, която не предотврати предизвестеното убийство на майка им, пише Lex.bg.

Европейският съд по правата човека (ЕСПЧ) им присъди 24 000 евро обезщетение, защото установи неадекватността и бездействието на българските власти да защитят правото на живот на Василева.

Тя е във фактическа раздяла със съпруга си от 2014 г. През двете години преди да бъде убита Елена Василева подава четири жалби до полицията, в които разказва за заплашителното поведение на съпруга си. В първата съобщава, че след скандал той е срязал гумите на колата ѝ с думите: „Няма да ти дам развод! Ще те застрелям! Ще оставя децата без майка!”. Тя пише до полицията, че се страхува за живота си, тъй като съпругът ѝ притежава пистолет.

След друг инцидент през 2017 г., когато мъжът ѝ я преследва с кола и пеша и я обижда и заплашва, Софийският районен съд издава временна забрана да я доближава на по-малко от 100 метра от нея, впоследствие мярката става окончателна.

За нито един от двата инцидента не са повдигнати обвинения срещу съпруга на Василева.

Ден преди да бъде убита, тя се обадила на тел. 112, за да съобщи, че съпругът ѝ е шофирал зад колата ѝ в нарушение на заповедта за защита, а след това подава и жалба в полицията. На следващия ден – часове преди да бъде убита, жената подава жалба и до Софийската районна прокуратура, в която отново казва, че съпругът ѝ има пистолет и тя се страхува за живота си.

След като я убива с два изстрела – в главата и в тялото, мъжът на Елена Василева сам се предава в Шесто РУП. През 2018 г. е осъден на 13 години и четири месеца затвор за убийство и незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Осъден е и да плати по 250 000 лв. кръвнина на двете си дъщери.

След бруталното убийство МВР прави вътрешна проверка, в която констатира, че полицаи са пренебрегнали задълженията си. По данни на съда в Страсбург 10 души са били наказани, още трима – порицани.

Ето какво установява ЕСПЧ за действията на полицията и прокуратурата по четирите жалби на Елена Василева„Властите не са реагирали незабавно на нейните жалби, а спешното ѝ обаждане изобщо не е предадено на полицията. Всъщност те са отговорили незабавно само веднъж – изпратили са патрул, когато майката на Василева се е обадила на спешния телефон, за да съобщи за агресивно поведение на зет си спрямо нея и внуците ѝ“.

Освен това, съдът констатира, че въпреки че съдът е издал заповед за защита на Василева, тя „просто е била заведена от съответното полицейско управление, без да са предприети никакви стъпки, за да се уверят властите, че мъжът ѝ я спазва“. Окончателната заповед за защита дори не е представена на вниманието на полицията.

„В действителност столичната полиция се е интересувала само от това дали трябва да бъде образувано наказателно производство срещу съпруга на Василева без въобще да прецени дали неговото поведение представлява риск за нея в специалния контекст на домашното насилие и неговата динамика“, пише съдът в Страсбург.

И подчертава, че вътрешното разследване в МРВ след убийството на жената е установило, че полицията не е проверила дали съпругът ѝ има разрешително за огнестрелно оръжие и дали притежава такова. Освен това полицията въобще не е обърнала внимание на смъртните заплахи, които той е отправял към Елена Василева.

„Нито един от тези пороци не е бил отстранен от прокуратурата, която на два пъти отказва да образува досъдебно производство само въз основа на писмените доклади от полицията без координация между двамата отговорни прокурори“, констатира съдът в Страсбург. И е категоричен, че като се има предвид, че мъжът на Василева е нарушил забраната да я доближава, властите е трябвало да знаят, че е имало реален и непосредствен риск за живота ѝ.

„Този провал очевидно отчасти се дължи на липсата на обучение относно динамиката на домашното насилие“, пише ЕСПЧ.

Той обяснява, че ако бяха преценили правилно случая, властите са щели да предприемат поредица от стъпки и посочва, че е трябвало да бъде отнет пистолетът на мъжа, чието разрешително за оръжие е изтекло, както и той да бъде задържан за нарушаване на ограничителната заповед, а Василева да бъде поставена под полицейска закрила.

„Нещо повече – не е имало подходяща превантивна реакция, включваща координация между множество органи, като прокуратурата, която незабавно е трябвало да се свърже със столичната полиция, когато Василева е подала поредна жалба сутринта преди да бъде убита“, заявява ЕСПЧ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Анонимен
    Ами с такава голяма разлика в годините какво се очаква...
  • -15
    2
    Жалко
    Светът ще свърши, к0врите-не. Явно се е занимавала с други мъже и си го е получила!
  • 9
    1
    русенец
    Служещите в това районно сигурно също стачкуват за по-високи заплати.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари