Бебе на 17 дни е заразено с Ковид в Русе

0
Ръст на децата с коронавирусна инфекция
Ръст на децата с коронавирусна инфекция

17-дневно бебе е най-малкият пациент с COVID в педиатричното отделение на университетската болница "Канев" в Русе.

Лекарите отчитат двойно увеличение на броя на децата с коронавирус от началото на месеца в сравнение с пролетта. Добрата новина е, че при децата заболяването протича сравнително по-леко.

Само през последната седмица в педиатричното отделение на университетската болница "Канев" са приети 6 деца. За сравнение при третата вълна броят им общо е бил 12, информира БНТ.

Симптомите при всички са като за респираторна инфекция - кашлица, хрема. С такива оплаквания е доведено и бебето от село Баниска. Родителите му не са имали симптоми, но PCR тестовете им се оказали положителни. И вероятно са заразили бебето.

"17-дневното бебе е от селище, от което имахме още 2 деца, тоест вероятно в това селище, малко населено място, има огнище на инфекцията", заяви д-р Ева Цонкова, началник на педиатричното отделение.

90 на сто от децата с коронавирус са с родители, които са се завърнали от чужбина за отпуската си.

"На повечето деца родителите са безсимптомни. На две от децата майките също бяха с положителни проби", допълни д-р Ева Цонкова.

Една от майките е била ваксинирана и също е била без симптоми. Според д-р Цонкова децата, навършили 12 години, трябва да се ваксинират. И трябва периодично да се тестват.

"Нашите наблюдения са, че при деца в училищна възраст заболяването протича малко по-продължително. Това е един от начините да се ограничи заболеваемостта в училищна възраст. И смятам, че всеки родител трябва да помисли върху това", каза още д-р Ева Цонкова.

В Русенска област до момента напълно ваксинирани са 156 деца, а на още 189 предстои да бъде поставена втора доза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари