БДЖ подарява безплатно пътуване до Своге на деца без родители!

0
За поредна година „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с влак до гр. Своге
За поредна година „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с влак до гр. Своге

„БДЖ – Пътнически превози” ЕООД подарява на деца в неравностойно положение пътуване до Своге по случай 1-и юни!

За поредна година „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД ще подари на деца в неравностойно положение едно незабравимо пътуване с влак до гр. Своге. Инициативата е по случай Международния ден на детето – 1-и юни. Събитието се осъществява със съдействието на Дирекция „Социални дейности” към Столична община, „Монделийз България Холдинг” АД и „Сдружение Азбукари”.

В специалния влак ще пътуват деца от столичния Дом за деца, лишени от родителска грижа „Асен Златаров” и техните възпитатели, от Кризисния център за деца, пострадали от насилие, от Център за работа с деца на улицата, както и деца от Център за обществена подкрепа „Бъдеще”, придружавани от техните родители.

На 1-и юни детският влак ще посрещне своите малки гости на шести перон на Централна гара София в 09:30 ч. Всеки един от малчуганите ще получи балон, шапка и тениска с логото на БДЖ, както и торбичка с различни лакомства.

Като допълнителна атракция за децата, както и за всеки любител на железопътния транспорт, на гарата ще бъде позициониран наскоро възстановеният и реновиран парен локомотив № 46.03 „баба Меца”. Този уникален по рода си локомотив ще бъде показан за първи път от излизането му от експлоатация преди 40 години. Малчуганите ще могат да се насладят на гледката на атракционния парен локомотив, както и да се снимат с него.

След това специалният детски влак ще потегли за Своге в 10:00 ч., като по време на пътуването децата ще бъдат забавлявани от аниматор. След пристигането на влака в Своге, на децата ще бъде организирано и посещение до шоколадовата фабрика в града. Във фабриката на „Монделийз България Холдинг” АД малчуганите ще бъдат забавлявани с игри и ще им бъдат поднесени подаръци. За още по-незабравимо изживяване на децата ще бъде демонстриран и метода за правене на истински шоколад. След обиколката във фабриката за шоколад малките деца ще заминат отново с влак, който ще потегли от Своге в 15:20 ч. и ще пристигне на Централна гара София в 16:00 ч.

Детският празник, организиран от „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, ще завърши отново със забавления, подготвени от аниматор по време на пътуването към София.

Кратка историческа справка за парен локомотив № 46.03.

Парният локомотив с експлоатационен № 46.03 е произведен през 1931 г. в Полската локомотивна фабрика „H. CEGIELSKI – POZNAN”, с фабричен № 203, тип Тт 1-6-2. Той е представител на най-мощните парни локомотиви в България, най-големите тендерни машини в Европа, първите и всъщност единствените у нас с две безребордни колооси в ходовата си част. Уникално постижение в локомотивостроенето.

Всички локомотиви от серия 46.00, всеки от които за персонала в софийския район бе просто „баба Меца” – едно нарицателно, получено заради компактната им конструкция, не особено висока конструктивна скорост и голямата им сила, прекарват неуморимо тежките товарни влакове през Владая и Разменна до замяната им с дизеловата тракция в периода 1967 – 1969 г.

Парен локомотив № 46.03 е със система „Zwilling”.

По време на своята работа като локомотивен огняр в депо София на този локомотив е служил по съвкупност най-дълго време поетът-революционер Никола Йонков Вапцаров.

Трудно може да се намери друга железопътна администрация, която да е използвала в продължение на 50 години без прекъсване такива тендерни локомотиви при условията на една редовна експлоатация.

Експлоатационният живот на парен локомотив № 46.03 е около 44 години.

 

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари