Българските превозвачи: Ще блокираме движението в Брюксел

0
Имаме дълг да защитим професията, която извършваме
Имаме дълг да защитим професията, която извършваме Видео: BULGARIA ON AIR

Българските превозвачи готвят протест за 10 януари в Брюксел срещу промените в пакета "Макрон".

Toва стана ясно след тяхна среща с министъра на транспорта Росен Желязков. 

Тогава в Европейския парламент ще заседава Комисията по транспорта и превозвачите ще искат да се блокира най-спорният според тях текст - шофьорите задължително да се връщат в държавата, където е регистрирана фирмата, най-малко веднъж на четири седмици. 

"Ние търсим диалога, търсим правилно решение и правилно вкарани текстове в пакета за мобилност, който да облекчи бранша. В същото време ние имаме дълг към самия бранш - да защитим професията, която извършваме и бизнеса, който имаме. Ако няма решение и сме поставени пред свършен факт, на 10 януари Брюксел ще бъде затруднен откъм движение с български камиони",  коментира Николай Рашков от УС на Съюза на международните превозвачи в "България сутрин", предава Bulgaria ON AIR.

Той заяви, че няма как превозвачите да се примирят с ролята на изкупителна жертва за сериозни проблеми в различни държави, които се приписват на тях. По неговите думи България придобива по-централна роля, защото ясната и обединената позиция на брашн, държава и позициите на медиите, които са дали яснота на проблема. 

Според тях тази мярка означава зачеркване на 17% от брутния национален продукт на България, какъвто приход носи на страната международния превоз. Също и фалити за бранша.

"Една от последните статистики, които стигна до мен, показва, че около 70% от стоките за бита се превозват на камиони. Това е индустрия, която е в сферата на услугите и не може да приеме всяко едно административно утежнение за себе си, така че този разход ще бъде прехвърлен към крайния потребител", заяви Николай Рашков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари