Българка в Англия: Явно ние сме стресов фактор за българския парламент

1
Българите на Острова очакват да гласуват в повече секции, но няма кой да ги чуе
Българите на Острова очакват да гласуват в повече секции, но няма кой да ги чуе Снимка: БНР

"За Великобритания е характерно, че последните 10 години все повече българи, живеещи там, имат желание да гласуват. На предишните избори тук гласуваха близо 18 хиляди души "

Това каза в "Преди всички" Мария Спирова, която живее от години в Обединеното кралство.

На изборите на 4 април, след като Великобритания вече не е член на Европейския съюз, в страната могат да бъдат разкрити 35 секции. Досега те са били два пъти повече.

"А до момента желание да гласуват са подали в заявление 7000 души, което съчетано с мерките за коронавируса, по-малкият брой секции ще е предизвикателство пред изборния процес. Над 40 места вече са готови за разкриване на изборна секция", коментира още Спирова.

Затова българите настояват за промяна в изборното законодателство и да се разреши разкриването на повече от тези 35 секции.

"Ние сме поставени в безумната ситуация да искаме гласуваме, но заради опасенията, че ще се образуват големи опашки, заради по-малкия брой секции, британската полиция ще е принудена да ги разпръсква, заради мерките срещу пандемията. Има още две седмици да се подават заявление. А дистанционно не може да се гласува. Българския парламент знае за тези проблеми, смята още Спирова.

"Българите в чужбина очевидно представляват стресов фактор за българския парламент, но ние няма на кого да разчитаме, за да се направи промяната в Изборния кодекс. За да се избегнат и в бъдещите струпвания на хора пред секциите в изборния ден, което може да доведе до ужасни сцени, които биха могли да бъдат спестени", посочи още Спирова.

Тя смята, че трябва да увеличи броят на изборните секции - поне двойно да са от тези 35 секции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари