България стана акционер в гръцки газов терминал

0
България подписа окончателен договор за придобиване на 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис
България подписа окончателен договор за придобиване на 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис Видео: БНТ

България подписа окончателен договор за придобиване на 20% от терминала за втечнен газ в Александруполис.

Страната ни ще участва в проекта през държавната компания "Булгартрансгаз". На подписването в Атина присъстваха двамата премиери - Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис.

България официално стана акционер в проектната компания "Газстрейд", която строи терминала в Александруполис, съобщи БНТ. Общата инвестиция в проекта е 370 млн. евро, като 20% от него възлизат на около 74 млн. евро. Очаква се той да заработи през 2022 г.

Премиерът Бойко Борисов описа подписването като поредна стъпка за изграждане на газовия хъб Балкан у нас.

"Надали като гледаме картата, някой си е представял, че един ден, това ще стане реалност. Газовите потоци текат от изток на запад, с компресори, които бутаха втечния газ само в едната посока, направихме много инвестиции, обърнахме реверсиите", каза Борисов.

"С колегите от Гърция с много воля, много съпротива, защото ако погледнете картата ние обърнахме посоката, когато се обръща посока винаги е трудно, винаги предизвиква бунтове, революции, раздразнения", заяви министър-председателят.

Терминалът е изцяло свързан с гръцката газова система и ще позволи на България да получава синьо гориво от различни източници. Сред страните, които доставят втечнен газ са САЩ, Алжир и Катар. До този момент страната ни можеше да ползва единствено терминала в Ревитуса.

"Сигурен съм, че инвестицията, която подписваме днес, ще постави началото на едно още по-тясно сътрудничество със съседна България. Ползите явно са и геополитически, новият коридор ни дава възможност за диверсификация, не само на източници, но и на маршрутите, не само за Гърция, но и за България, която ще добави още един източник на енергия. Ще се засили и геополитическото значение на региона като енергиен хъб", каза министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Освен България акционери в проектната компания са още гръцкото държавно дружество ДЕПА и международната компания Газлог Кипър Инвестмънт. Страната ни ще може да получава газ след обработката му на терминала през съществуващата газова връзка между двете страни и новостроящата се.

"Нещо повече, с половин милиард близо инвестиция на бързи обороти се строи и газопровода от Александруполис към Димитроград. Така че аз на теория съм чувал много за диверсификацията, днес става факт", каза Борисов.

На церемонията по подписването присъства и американският посланик в България Херо Мустафа. Тя беше поздравена от своя гръцки колега в Туитър, като посланикът на САЩ в Атина определя участието на България в терминала като успех на американската регионална енергийна политика.

В Атина премиерът Бойко Борисов проведе работна среща с гръцкия си колега Мицотакис, на която са обсъдили и облекчаване на режима за преминаване на общата граница на двете страни с оглед пандемията от коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари