България празнува 113 години независимост

0
Чествания ще има в няколко града в страната. По традиция кулминацията на отбелязването на празника е във Велико Търново
Чествания ще има в няколко града в страната. По традиция кулминацията на отбелязването на празника е във Велико Търново Видео: NOVA

Кулминацията на тържествата ще е във Велико Търново

Отбелязваме 113 години от независимостта на България. Чествания ще има в няколко града в страната. По традиция кулминацията на отбелязването на празника е във Велико Търново, информира NOVA.

От 10.30 ч. на крепостта „Царевец“ президентът ще участва във военния ритуал по издигането на националното знаме и поднасянето на венци на Пирамидата на Независимостта. Румен Радев ще произнесе слово. 

След това ще се включи в шествие до паметника „Майка България“ в центъра на града. Очаква се на честванията да присъства и премиерът Стефан Янев.

Независимостта на страната ни е обявена във Велико Търново, пред църквата „Свети 40 мъченици” в подножието на хълма Царевец.

"Нека не забравяме, че това е това е акт на обявяване на независимост от Османската империя. Това е една цел, която имат и възрожденците. Фактически България е независима много преди 1908 г. и води такава политика. Но формално става независима с отхвърлянето на васалното си положение", заяви в ефира на "Здравей, България" историкът от Великотърновския университет проф. д-р Петко Петков.

В началото на честванията имаше Света литургия поставя в „Свети 40 мъченици”. Води я лично негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий. 

След това, в двора на църквата, възстановчици тържествено прочетоха манифеста, с който се обявява независимостта на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари