Бъдещето на русенци без градски транспорт

3
Г-н кмете, вие не можете да осигурите дневния транспорт, а ни заблуждавате с нощен автобусен превоз
Г-н кмете, вие не можете да осигурите дневния транспорт, а ни заблуждавате с нощен автобусен превоз

Днес, 23 март 2017 г., четвъртък, на заседанието на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи питание/изказване относно промяната в разписанията на вътрешноградските линии на обществения транспорт.

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Правя изказване относно промяната в разписанията на вътрешноградските линии на обществения транспорт.

Възразявам срещу направеното предложение за намаляване броя на курсовите по сега действащите разписания и за закриване на линии. Няма никакви обективни предпоставки за такова намаление.

В мотивите към предложението се твърди, че се увеличило използването на личните автомобили, както и ползването на велосипеди. Големите работодатели имали организиран транспорт за служителите си. Междуселищния транспорт обслужвал и част от градските пътници. Всички тези фактори са същите, каквито са били и през 2013 г. и не са основание за направеното предложение.

Единствената причина е орязването от правителството на ГЕРБ на държавните субсидии с 38 %. Това е драстична санкция за Община Русе. В същото време субсидиите на Община Плевен са увеличени със 149 %, а на Община Шумен със 143 %. Това показва, че кметът Пламен Стоилов и администрацията му отново не са си свършили работата.

Гордостта на кмета, интегрирания градски транспорт вече не е, нито интегриран, щом трябва да си купуваме карти за всеки превозвач по отделно, нито транспорт, щом последните курсове от центъра към кварталите са в 20 ч. По тази причина, след 20 ч. русенци в посока КАТ ползват автобусите за Мартен, Сандрово, Николово и Просена, чиито кметове са по загрижени за жителите си, за разлика от кмета на Русе, който очевидно лобира за таксиметровите превозвачи.

Нашите родители и ние градихме с ентусиазъм тролейбусната мрежа, за да бъде Русе екологично чист град. Очаквахме тя да се развие. Днес Община Русе си купува от спонсорирани от нея пи-ар агенции награди, като Русе – най-добро място за живеене, Русе - екологичен и най-зелен град, а в същото време закрива тролейбусна линия, като оставя да работи дублиращата и замърсяваща околната среда автобусна линия. Това е безумие! 

Убеден съм, че кмета Пламен Стоилов и зам. кмета Страхил Карапчански не са се виждали от коледните празници. Иначе как да си обясним другото безумие. На пресконференция зам. кмета Карапчански заяви, че Русе става част от мрежа европейски градове за устойчива градска мобилност. Предвижда се буферен паркинг и нощен автобус от и за квартал „Дружба“ и до различни точки на града.

Г-н кмете, вие не можете да осигурите дневния транспорт на русенци, а ни заблуждавате с нощен автобусен превоз.

Обяснението на горните факти е много просто. Има за усвояване по проекта 1млн. 300 хил. лв. от фирми на ГЕРБ и са предвидени много обучения, семинари и командировки за администрацията до другите участници в проекта – Мадрид, Стокхолм и Мюнхен.

На табелката на другата кметска гордост, „Център за контрол и управление на обществения градски транспорт“ най-цинично пише – „Инвестираме във вашето бъдеще“. Може би се има в предвид бъдещето на русенци без градски транспорт. В този център работят 15 души и нищо не се управлява в реално време. Всички служители са редовна смяна от 8 ч. до 17 ч. Там са само чиновници, няма един диспечер, който да реагира оперативно, на когото гражданите да могат да подават сигнали в реално време.

Пропуснатите от превозвачите курсове се докладват с два дена закъснение и ако няма подадени оплаквания се оставят без санкция.

Всички автобуси и тролейбуси са амортизирани, неугледни и без климатици.

Може ли при предлагането на такава некачествена транспортна услуга да очаквате повишаване на броя на пътниците и на приходите?!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари