Кога ще бъде възстановена чешмата на площад „Батенберг“ в Русе?

3
Сред гражданите битува мнението, че тази чешма не се възстановява умишлено, пише Мариян Димитров
Сред гражданите битува мнението, че тази чешма не се възстановява умишлено, пише Мариян Димитров Снимка: Dunavmost

Община Русе отдели 10 200 лева за изграждане на чешмичката в градинката пред регионалната библиотека

На 15 юни, на заседание на Общински съвет - Русе, Мариян Димитров направи питане на тема: "Кога ще бъде възстановена чешмата в градинката на площад „Княз Александър Батенберг“ в Русе?".

По този повод той зададе на кмета Пенчо Милков следния въпрос: Кога Община Русе ще възстанови чешмата на площад „Княз Александър Батенберг“ в Русе, тъй като сред гражданите битува мнението, че тази чешма не се възстановява умишлено, за да се вдигне оборота на кафенетата собственост на кръга „Космополитен“, с който бизнес кръг Вие г-н кмете, успешно работите.

Публикуваме цялото питане на г-н Димитров:

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

Правя питане относно възстановяването на чешмата в градинката на площад „Княз Александър Батенберг“ в Русе.

Площад „Княз Александър Батенберг“ в Русе бе част от мащабния проект „Реконструкция и рехабилитация на пешеходна среда и изграждане на зони за обществен отдих“, който беше изпълняван в продължение на няколко години. Реконструкцията на ключови обекти в тази централна градска част безспорно допълнително облагородиха района, но след ремонта изчезна намиращата се там от десетилетия единствена чешма.

През месец април 2023 г. областният управител Анатоли Станев и главният секретар на ВиК Асоциацията Пламен Спасов предложиха тази чешма да бъде възстановена. Това предложение се подкрепя и от много русенски граждани, тъй като те смятат, че подобна инициатива ще допринесе за това мястото да стане още по-приятно за почивка и разходка. Чешмата ще се впише напълно в архитектурния облик наоколо и ще благоприятства за разходките особено на семейства с малки деца.

Освен това чешмата винаги е била и средище на социален живот. В много европейски страни правителствата са въвели условия за задължително поставяне на обществени чешми в градовете, с идеята гражданите да имат постоянен достъп до питейна вода. Подобно начинание се определя като принос за обществото. Хората са убедени, че достъпната вода е основен компонент за обществената стабилност.

Ако бъде изградена тази чешма, тя ще се ползва в жарките дни, както от множеството ученици от училище „Христо Ботев“, така и от стотиците минаващи и отдъхващи русенци и гости на града ни.

По този повод искам да задам на кмета Пенчо Милков следния въпрос:

Кога Община Русе ще възстанови чешмата на площад „Княз Александър Батенберг“ в Русе?

Сред гражданите битува мнението, че тази чешма не се възстановява умишлено, за да се вдигне оборота на кафенетата собственост на кръга „Космополитен“, с който бизнес кръг Вие г-н кмете, успешно работите.

Община Русе отдели 10 200 лева за изграждане на чешмичката.

Очаква се тя да бъде възстановена до края на календарната година. Това става ясно от отговора на кмета на Община Русе Пенчо Милков на въпрос, зададен от Мариян Димитров по време на вчерашното заседание на Общински съвет – Русе.

Паметливите русенци помнят, че чешмичка имаше на площада на пешеходната алея в посока от Библиотеката към сградата на Банка ДСК, пред Старата пожарна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Една Проста
    10 200.00 лева за една чешма?! Луди ли сте?! За 2000 Euro ще имаме чешма от Франция или Англия за 500 години напред! Ама чешма ….., не писоар! Look at this... 👀 https://pin.it/3zFvtjV Atlantida drinking fountain by Santa & Cole Urbidermis
  • -2
    6
    Каза Каза Нова
    Чижматъ е поръчана за изработка. Пълно копие на най-работната чижкъ, комплект с топор Даците.
  • 3
    5
    Бездомно куче
    Че напрай и една чешма в квартала от който те изгониха на село, че с Бъбъла да си лочиме сутрин.
  • 10
    4
    😭😭😭😭
    Кога бе кмета ,когато зафучи Е хората имат нужда от чешмичката СЕГА
  • -16
    3
    чики чики чики
    АЗ ХОДЯ ДА ПИКАЯ В ТАЯ МИВКА, А ПОСЛЕД ГЛЕДАМ ОТ СТРАНИ КАК ПИЯТ ВОДА ОРКИТЕ. ХАХАХАХААХАХА СКАПАНЯЦИ
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари