Автобуси „Чавдар“ участваха на ретро парада в Русе

4
Макетите на легендарните автобуси са изработени от братята Христо и Милен Симеонови
Макетите на легендарните автобуси са изработени от братята Христо и Милен Симеонови Видео: Русе Медиа

Макетите на легендарните автобуси са изработени от братята Христо и Милен Симеонови

Близнаците от Русе Христо и Милен Симеонови се включиха в парада на ретро автомобили в Русе по нетрадиционен начин. Те представиха своята колекция от ръчно изработени макети на легендарните автобуси „Чавдар“. Общото им хоби да правят макети на автобуси и автомобили датира от години, като постепенно са се усъвършенствали до най-малките детайли.

Братята имат почти всички модели на „Чавдар“, като най-новото им творение, показано и в изложбата на парада, е „Чавдар 5С4". Това е най-мъничкият автобус, изработен в мащаб 1:20. За него е характерен интериорът, направен от кожа. Материалите, които използват, са основно картон, фолио, прозрачна слюда, а за интериора – метал и кожа.

Сред моделите им присъства малкият автобус за градски условия, палетовоз за превоз на бутилки в миналото, най-големият „Чавдар11 М4“ за извънградско пътуване, както и автобусът, който се е ползвал за междуселски условия. С гордост създателите показва модела „Чавдар 11 Г5“, който е за градски условия, в характерния червенобял цвят и с характерния букет, който се слагаше на времето, предаде Русе Медиа.

За да направят макетите, русенците ползват предимно снимки от интернет. Ползват основните размери за модела, които се мащабират, но най-трудно е пресъздаването на интериора. Тъй като там няма как да се направи измерване, се работи визуално по снимките.

Първите им модели са от 1999-2000 г. , като са започнали от един автомобил „Фолксваген“ костенурка, който ги впечатлява силно. Основно влечението им е към автобусите и автомобилите, като ги интригуват визията и характерът, който има всяка кола, специфичен и за времето си. Русенците споделят, че автомобил се изработва по-трудно, защото има повече извивки и линия, която трябва да се подчертае, за да се получи добре макетът.

За изработката на един модел отива около месец и половина, тъй като всеки детайл изисква време да бъде точно направен като реалистичност, обясняват Христо и Милен Симеонови.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    тоди
    Браво, много реалистично изглеждат. Златни ръце имате!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари