Асен Василев: Допускам Кирил Петков да не е номинацията за премиер

2
За поста има много кандидатури, сред които е тази на доскорошния председател на парламента Никола Минчев
За поста има много кандидатури, сред които е тази на доскорошния председател на парламента Никола Минчев Снимка: БГНЕС / Архив

За поста има много кандидатури, сред които е тази на доскорошния председател на парламента Никола Минчев

Това заяви вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев в интервю за Дневник. Вицепремиерът добави, че за поста има много кандидатури, сред които е тази на доскорошния председател на парламента Никола Минчев.

След като вотът за недоверие на правителството вчера бе успешен, предстои конституционната процедура отново да бъде задвижена и президентът Румен Радев да започне с връчването на мандати, като първият ще бъде даден на "Продължаваме промяната". Петков вече заяви, че партията победител от последните парламентарни избори ще предложи правителство в сходен на настоящия състав.

Василев коментира, че за гласуването на бъдещото предложение се разчита на свободните депутати в парламента, а разговорите се водят от парламентарната група на "Продължаваме промяната".

От отговора на въпрос за законите, които трябва да бъдат приети преди въвеждането на еврото, се разбра, че за Василев работещ парламент се очаква по-скоро наесен.

Отношенията с "Има такъв народ" и Румен Радев

Василев коментира, че в българската политика върви разлом, който е от полза за обществото, тъй като дава възможност на гражданите да заявят страна - дали да изберат квазиевропейското с ориенталски привкус или да водят нормален живот.

По повод отношенията с "Има такъв народ", която се оттегли от коалицията и депутатите от парламентарната група вчера гласуваха срещу правителството, Василев каза, че проблемите са били по повод няколко закона. Партията на Слави Трифонов е била срещу нов закон за Антикорупционната комисия, оглавяването ѝ от Бойко Рашков, нов Закон за съдебната власт.

"Започнаха да се наслагват проблеми, свързани с борбата с корупцията. Когато стигнахме до искане за непрозрачното разходване на публичен ресурс, това беше червена линия за нас", посочи Василев.

По думите му в парламентарната група на "Има такъв народ" има хора, които искат да се борят с модела "Борисов", а въпросът се свежда до това колко тези хора могат да действат самостоятелно или "служат на Слави и Тошко".

По повод отношенията на правителството с президента Румен Радев, в които напоследък се забелязва напрежение, Василев ги окачестви като институционални. Той призова Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност заради Северна Македония, тъй като Европа е променила позицията си на 180 градуса и ситуацията е различна. Настоява обаче решението да бъде взето от парламента, както потвърди за пореден път днес премиерът Кирил Петков.

Отношенията със Северна Македония

Причината, която Слави Трифонов посочи за излизането от коалицията, бе водена различна правителствена политика от тази на външния министър по темата "Северна Македония". Според Василев политиците не трябва да се месят в работата на професионалните дипломати, а българските са я свършили чудесно с т. нар. "френско предложение" на ЕС за разрешаване на спора със Северна Македония, което да доведе до вдигане на българското вето и начало на преговорния процес за присъединяване към общността.

"Българската позиция става европейска. Това вече е въпрос между Брюксел и Северна Македония. Това е голяма победа за нашата дипломация, докато македонците осъзнаха, че за тях това е катастрофа", каза Василев.

Вицепремиерът добави, че темата е огромна рана за българския народ. Според него в България се приема, че македонците са част от българския народ, но през последния век са се променили много неща. Изброи сръбското влияние, промяната на нагласи, липсата на активна политика през комунизма. Всичко това пък е довело до оформянето на собствен род и народ.

За битките на правителството

От бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" са поели ангажимент в рамките на следващата година и половина да спрат да работят с руски петрол, съобщи Василев. България получи изключение от общоевропейското решение за санкции срещу Русия, включващо забрана на внос на петрол до края на годината, като една от причините бе технологичната невъзможност на рафинерията да работи с различна от руската суровина.

За АЕЦ "Козлодуй" пък планът е до 2025 г. да започне да работи с неруско ядрено гориво.

Василев посочи още, че след доставките на втечнен газ с два танкера от САЩ, от юли страната ще започне да получава азербайджански газ чрез интерконектора с Гърция, като се водят разговори за допълнителни количества. Друго направление на преговорите е чрез Европейската комисия за общи доставки за България, Гърция и Румъния.

По друга от основните битки на правителството - за връщане на контрола на държавата на ГКПП "Капитан Андреево", Василев заяви, че само от таксите държавната лаборатория реализира 5000 лева на час, докато предишният договор за наем с частната фирма "Евролаб 2011", извършвала пробите на пункта, е бил за 5000 лева на месец. След проведени разговори до седмица-две Германия ще изпрати местни митничари, които да работят на пункта, като целта е сформирането на по-разнороден екип, с който според Василев се намаляват драматично шансовете за корупция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    певец
    Дим да ви няма!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари