АПИ не била възлагала никакви дейности край река Вит

0
Не били констатирани никакви нарушения
Не били констатирани никакви нарушения

Агенция "Пътна инфраструктура" не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от автомагистрала "Хемус", съобщиха от пресцентъра на организацията.

Повод за пускането му е сигнал от риболовен клуб "Балканка". Според него от няколко дни багери и самосвали работят в коритото на реката, като изгребват речна баластра, като камионите поемат в посока новоизграждащия се участък на магистралата над село Торос.

"В момента дружеството "Автомагистрали" извършва изкопи, насипи, водостоци и селскостопански подлези в участък 1 - между 94-ти и 96-ти км. Изгражданите насипи със скален материал са от кариери за инертен материал, с които дружеството има договор за доставка", се казва в съобщението.

В него се уточнява, че опитите за внушение, че в изграждането на трасето се влага баластра от р. Вит са неверни. От "Автомагистрали" ЕАД не e били искали разрешение за добиване на баластра от река Вит. Държавното дружество "Автомагистрали" беше избрана от правителството без конкурс да изгради участъка от автомагистрала "Хемус" от Боаза до Велико Търново, или общо 134 км, включително и тази част, за която е сигналът.

По повод сигнала от "Балканка" Агенция "Пътна инфрастуктура" ще изиска допълнителна информация от компетентните институции РИОСВ и Басейнова дирекция "Дунавски район", завършва съобщението.

По-рано днес становище по темата дадоха и от Министерството на околната среда и водите. В нето се казва, че на 14 ноември в Басейнова дирекция, Дунавски район, по телефона е получен сигнал от Димитър Куманов за изземане на баластра от река Вит. Екип с представители на Басейнова дирекция и РИОСВ са извършили проверка, която е констатирала, че в реката няма техника и не се извършват дейности с изземане на баластра от водния обект.

"Не са констатирани нарушения, изискващи действия от компетентността на Басейновата дирекция. Предвид твърденията за добив на баластра Басейнова дирекция ще информира кмета на съответната община, допълнително ще информира и прокуратурата за случая с оглед предприемане на действия по преценка", се казва в официалната позиция на МОСВ. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари