22 милиона лева на километър ще струва магистралата Русе – Велико Търново

3
Със забавяне от над 4 месеца от Агенция „Пътна инфраструктура“ отвориха ценовите оферти за първите два участъка – от Русе до Бяла и за обхода на Бяла
Със забавяне от над 4 месеца от Агенция „Пътна инфраструктура“ отвориха ценовите оферти за първите два участъка – от Русе до Бяла и за обхода на Бяла

С почти 55% по-високи от прогнозната стойност са цените за строежа на магистралата Русе - Велико Търново

Със забавяне от над 4 месеца от Агенция „Пътна инфраструктура“ отвориха ценовите оферти за първите два участъка – от Русе до Бяла и за обхода на Бяла, информира вестник "Борба"

Обществената поръчка е за изработване на технически проекти и строителство. Точно това забавяне доведе и до поскъпването на проекта заради инфлация и увеличени цени на материали, суровини и труд. Така, вместо да бъдат платени близо 1 млрд. лева за 75,6 км от магистралата Русе – Велико Търново, ако се стигне до подписване на договор, това ще струва над 1,5 млрд. лв., или средно около 22 млн. лева за километър. Финансирането на проекта е осигурено от европейски фондове по програма „Транспортна свързаност” 2021 – 2027 г. Сега само първите два участъка ще струват около 750 млн. евро. За третия – от Бяла до Велико Търново, все още не е обявена обществена поръчка. Освен това проектът за тази магистрала е проблемен, защото трасето е обвързано и със строежа на втория мост над Дунав при Русе, а румънската страна иска той да е между Свищов и Зимнич.

Всички фирми, стигнали до финала на надпреварата, между които ще се избере изпълнител за пътя Русе – Велико Търново, са все сред тези, вземали големи аванси за АМ „Хемус” и обикновено печелили обществени поръчки по време на предишните управления.

ЗА УЧАСТЪКА РУСЕ – БЯЛА ОТ ТРИТЕ КОМПАНИИ С ОТВОРЕНИ ОФЕРТИ НАЙ-НИСКА ЦЕНА Е ПРЕДЛОЖЕНА ОТ ОБЕДИНЕНИЕТО ДЗЗД „ХЕМУС-16320” – 876 525 100,64 ЛВ. БЕЗ ДДС (21.8 МЛН. ЛВ./КМ)

 Прогнозната стойност на поръчката беше 536 391 000 лв. без ДДС. Същото обединение в момента строи участък от магистрала „Хемус” между пътните възли Буховци и Белокопитово, който трябваше да е готов през пролетта на 2020 г., но все още не е пуснат. Срокът за строежа на участъка от 40,2 км е 2120 календарни дни, което е над 5 години и 8 месеца. Поръчката е на инженеринг и тепърва предстои да се проектира.

Най-ниска цена за обходния път на Бяла пък е на обединението ДЗЗД „АМ Русе Търново” – 660 425 563,84 лв. без ДДС (18,6 млн. лв./км). За сравнение – прогнозната стойност на обекта е 446 349 000 лв. без ДДС. Срокът за изграждането на този участък е по-кратък – 1810 календарни дни, което е около 5 години. Обектът също е на инженеринг.

ПРОЕКТНОТО ТРАСЕ НА МАГИСТРАЛАТА РУСЕ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е С ДЪЛЖИНА 132,84 КМ

То е разделено на три участъка. Магистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при Русе, при пътния възел с път II-21 Русе – Силистра, и ще достига край промишлената зона на Дебелец, където трафикът се разделя на две – в посока Прохода на републиката и прохода Шипка. Според изработения и одобрен идеен проект трасето ще е с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана. На цялото трасе от 132 км се предвижда изграждането на редица големи съоръжения – 22 моста и виадукта с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла – Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Магистралата ще бъде основната връзка, свързваща моста над река Дунав при Русе с Велико Търново, с пътя Коритна – Севлиево – Велико Търново – пътен възел „Белокопитово” на АМ „Хемус”, с пътя гара Бяла – Плевен – Коритна – Ботевград и бъдещия участък от АМ „Хемус” край Поликраище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    9
    Киро
    Ясно, ще чакаме до Второ Пришествие
  • 11
    8
    Моя милост
    Двадесет два милиона стари или нови лева ? Започва се голямото крадене.
  • 9
    7
    ...а сега де...
    ...е нали скоро писахте как всички искат втори мост при Русе, а сега румънците не искали??? Я си свирете информацията, че това Свищов-Зимич май е много старо...
  • 13
    6
    българин
    Ще я застелят със златни павета, че да оправдаят паричките ни, дет си ги харчат както си искат.
  • 24
    5
    до 4
    Герберастите ги чакахме 15 години, ама така и не се наканиха. Само обещава Тиквата и прегръща разни лелички и дечица и толкоз.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари