Анулираха повече от 144 книжки след проверките в ДАИ

0
Причината за отмяната им е преписване от кандидат-водачите по време на изпита по теория
Причината за отмяната им е преписване от кандидат-водачите по време на изпита по теория

Повече от 144 шофьорски книжки са анулирани след проверката за корупция в Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.

Това съобщиха от Министерство на транспорта, цитирани от МОНИТОР.

Причината за отмяната им е преписване от кандидат-водачите по време на изпита по теория. Бройката обаче нараства в пъти, като се прибавят анулираните книжки и за други провинения, например явяване с чужд документ от името на някой друг.

Друга причина е, че шофьорите нямат нужната степен на образование, която по закон се изисква - кандидат-водачите да имат диплома поне за основно. Колко точно са те, не може да се каже, тъй като свидетелството за завършено образование се проверява от автошколите в началото на шофьорския курс, а след това контролът на вече правоспособните водачи се осъществява от пътните полицаи.

По данни за миналата година анулираните книжки са 300. От тях около 1/3 са за преписване по време на изпит, а други 135 са отменени заради фалшиви свидетелства за образование.

След скандала с корумпираните инспектори от „Автомобилна администрация” министерството предприе редица мерки за ограничаване на възможностите за манипулиране на теоретичния изпит. С промени в нормативната база се въведе кандидат шофьорите да се изпитват в изолирани стаи, които са шумо- и звукоизолирани, както и да има непрекъснато заснемане на звук и картина.

Освен това кандидат-шофьорите ще бъдат проверявани с детектори за метал, преди да влязат на изпит. Телефоните и други мобилни устройства на курсистите да се вземат и съхраняват извън залата на специално предназначени места, а мобилният сигнал, блутут връзки и интернетът ще бъдат заглушавани.

Междувременно близо 500 автоинструктори от цялата страна се обявиха за излизане на държавата от изпитите за шофьорски книжки.

Те внесоха подписката от Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ) до премиера Бойко Борисов и министърът на транспорта Ивайло Московски. От бранша настояват да се отмени приетия регламент кандидат шофьорите да се изпитват само в регионалните структури на ДАИ, а те да се провеждат от частния сектор. По данните им това предложение е подкрепено от 461 инструктори, които са близо половината от работещите в сектора.

Според информация на транспортното ведомство обаче регистрираните инструктори са 3478 в страната, а работещите автошколи - 932.

Броят на изпитните центрове е около 100. Относно исканията на бранша от ведомството посочиха, че предстои да се запознаят подробно с тях, както и да се проверят подписите в документа. Те припомниха, че министър Московски е заявил готовност част от дейностите по подготовка на шофьори от ДАИ да се прехвърлят към частния сектор, при условие че той се обедини в обща организация.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари