Антон Вълев: Аптеките могат да помогнат в процеса на ваксинация

0
Локдаунът няма да спре разпространението, единствено ще го отложи, смята председателят на Националната аптечна камара
Локдаунът няма да спре разпространението, единствено ще го отложи, смята председателят на Националната аптечна камара Снимка: DHU

Локдаунът няма да спре разпространението, единствено ще го отложи, смята председателят на Националната аптечна камара

"Най-вероятно ще минем към локдаун, тъй като отношението на хората към мерките е почти пренебрежително. Не се забелязва някой да се е стреснал и да взима сериозни мерки по отношение на използването на маските и по отношение ваксинирането. Държавата ще ни принуди да сме малко по-кротки за известно време, за да се прекъсне ръста на разпространението."

Това заяви Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Гостът споделя, че причината да се отнасяме по този начин към мерките е първоначалният момент, когато правителството наложи прекалено строги мерки и се компрометира пред обществото.

“Сега знаем, че състоянието е сериозно, но не е толкова извънредно.”

Локдаунът няма да спре разпространението, единствено ще го отложи. Вълев прогнозира, че такъв може да бъде наложен преди изборите, за да не стане по-тежко по време на самите избори.

"Въвеждането на зеления сертификат е правилен подход, но начинът, по който е въведен", компрометира концепцията за зелен сертификат. По думи на госта, в повечето случаи се опропастява всичко, защото страдаме от липса на мениджърски капацитет в сферата на здравеопазването.

Най-голямото предизвикателство за Антон Вълев, е свързано с това, че държавата продължава да пропуска сегменти в цялата структура на системата. Фармацевтите продължават да не участват по никакъв начин в консултативните съвети, свързани с управление на кризата. Не се заплаща за работата им на първа линия, също така няма държавна програма, която да използва аптеките и фармацевтите в борбата срещу COVID-19. Фармацевтите, за разлика от Западна Европа, не ваксинират в аптеката, не раздават защитни средства на социално слабите.

В миналото е имало предложения фармацевтите да се включват в кампанията за ваксиниране срещу грип и аптеките да са единствените доставчици на ваксини. Според госта причината фармацевтите да не бъдат включени в процеса на ваксинация е лобизъм.

Аптеките започват да страдат от загуба на персонал и това води до намаляване на функционалния им капацитет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари