Антикорупционната комисия се отказва от запора на жилищния комплекс на Божков

0
В края на февруари КПКОНПИ внесе в съда иск за конфискация срещу Божков на 278 млн. лв.
В края на февруари КПКОНПИ внесе в съда иск за конфискация срещу Божков на 278 млн. лв.

В края на февруари КПКОНПИ внесе в съда иск за конфискация срещу Божков на 278 млн. лв.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е решила незабавно да поиска от Софийския градски съд да бъдат вдигнати възбраните, наложени по искане на самата комисия върху 14 многофамилни жилищни сгради в комплекса на обвиняемия бизнесмен Васил Божков "Нове хоумс".

Това съобщи КПКОНПИ в четвъртък.

"Решението е мотивирано с достатъчната обезпеченост на претенциите по отношение на Васил Божков и свързаните с него търговски дружества, както и с това, че с наложените възбрани върху сгради и права на строеж, собственост и понастоящем на "Нове хоумс" АД, на практика се засягат интересите на близо 250 лица, които са сключили предварителни договори за придобиване на жилища и са заплатили значителни суми на акционерното дружество", обяснява комисията.

Имотите бяха възбранени с окончателно съдебно определение в рамките на производството за конфискация срещу Божков. Съдилищата не приеха доводите на "Нове Хоумс" АД. Комисията сега обяснява, че от "Нове хоумс" не са били представени никакви доказателства, като например предварителни договори и извършени плащания към дружеството. Това обаче са направили в края на март хората, купили имоти. Миналата седмица ръководството на КПКОНПИ се е срещнало с тях.

В края на февруари КПКОНПИ внесе в съда иск за конфискация срещу Божков на 278 млн. лв. Ответници по делото са и свързани с него фирми и лица. Комисията претендира за отнемане на яхти, самолет и имоти в чужбина от Божков. В съобщението на комисията са изредени моторна яхта "Wasabi 60Apex" на пазарна цена 41 000 лв., моторна лодка "Brig Falcon 420" на стойност 1 100 000 лв. и самолет "Bombardier" за 34 000 000 лв. Освен това се иска отнемането и на 31 недвижими имота – апартаменти, помещения в сгради и право на строеж на многофамилна жилищна сграда в София, апартамент в Балчик, поземлени имоти и двуетажна къща в Гърция, както и имоти в Париж. Цената на имотите тепърва ще се изяснява.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари