Антарктида счупи климатичен рекорд с над 36°C

0
Изследователите твърдят, че случилото се вероятно е просто случайно метеорологично събитие, а не знак за изменението на климата
Изследователите твърдят, че случилото се вероятно е просто случайно метеорологично събитие, а не знак за изменението на климата Снимка: ThinkStock/Getty Images

През изминалите дни намиращите се на Антарктида станции отчитат невероятни температурни рекорди там!

"Конкордия" (на височина над 3200 метра) показва -12.2 градуса по Целзий, което е около 36.5 градуса по-топло от средното (-48.7° C), докато в още по-високата станция „Восток” температурата е -17.7°C при средна -53° C (разлика от 32.3°C), което бие рекорда си за всички времена с около 15 градуса по Целзий, пише Meteo Balkans.

Тази новина изненадва сътрудниците в Националния център за данни за сняг и лед (NSIDC) в Боулдър, Колорадо, които изследват полюсите на земята.

Изследователите твърдят, че случилото се в Антарктида вероятно е просто случайно метеорологично събитие, а не знак за изменението на климата. Но ако това се случи отново или многократно, тогава може да е нещо, което е притеснително и част от глобалното затопляне, коментират те. 

Антарктическият континент като цяло в петък (18 март) е бил с около 4.8°C по-топъл от базовата температура между 1979 и 2000 г. според климатичния реанализатор на Университета в Мейн, базиран на метеорологичните модели на Националната океанска атмосферна администрация на САЩ. Това затопляне над вече затоплена средна стойност е необичайно.

Възможността тези рекорди в Антарктида да бъдат повторени през втората половина на март е нулева. Континентът бързо потъва в студения сезон. По това време на годината има само около 30 минути дневна светлина на денонощие.

Причината за тази аномалия е ниско атмосферно налягане, което завлича по-топла и богата въздушна маса от умерения пояс към континента, което води до рязко повишаване на температурите. Така в обичайно сухия арктически климат се натрупва повече влага над ледената покривка, позволявайки на топлината да се насочи към повърхността, коментират експерти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари