Анонимен дарител даде 20 килограма злато за храма на Царевец

0
Дарението е на стойност половин милион лева
Дарението е на стойност половин милион лева Видео: Петър Петров

Пожелал анонимност дари 20 килограма злато на Патриаршеския храм „Свето Възнесение Господне“ в старопрестолния Царевец.

Със скъпоценния метал ще бъдат позлатени камбанарията и купола църквата. Дарението е на стойност половин милион лева, съобщава БНР.

Идеята за позлатяването се зародила преди няколко месеца от местен инициативен комитет, който има и проект за издигане на паметник на цар Ивайло и изграждане на закрит мост над река Янтра.

Идеята на инициативния комитет „Асеневци“ във Велико Търново е камбанарията и купола на Патриаршеския храм на „Царевец“ да бъдат позлатени, за да бъде още по-величествено излъчването му. Преди няколко месеца стартира дарителска кампания за набиране на средства. Анонимен дарител обаче осигури първите 20 килограма злато за обшивката на куполите.

„Със задоволство казвам, че много хора и от Велико Търново, и от цяла България се отзоваха на нашата идея и я подкрепиха, и са готови да направят дарения, включително и имаме и изявен дарител, който ще даде 20 килограма злато, което злато ще бъде разменено за листове, подходящи за облицоването на този патриаршески символ“, обяви Марин Павлов – председател на комитет „Асеневци“, Велико Търново.

Иван Църов, директор на РИМ – Велико Търново коментира: „Всяко едно действие, което е свързано със строително- монтажни работи или с друго, което се случва в резервата, следва да бъде съгласувано с принципала – респективно пък той вече разпорежда на Института за недвижимо културно наследство, където са експертите по реставрационно-консервационни работи. Според мен това трябва да се подложи на една широка дискусия, в която да участват много различни организации, хора и експерти, и различните хора.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари