Ремонтираха църквата в квартал „Долапите“

2
Местните жители са изключително доволни от новия вид на храма
Местните жители са изключително доволни от новия вид на храма Видео: Русе Медиа

Местните жители са изключително доволни от новия вид на храма

Църквата в русенския кварталДолапите“ вече е ремонтирана със средства от дарител. Дейностите са приключили преди броени дни, а местните жители са изключително доволни от новия вид на храма.

Те разказаха, че средствата надхвърлят 50 000 лева. Ремонтът е продължил близо две седмици, като се е работело както по фасадата на църквата, така и в околното пространство. Подменени са били ламаринените прагове по покрива, хоризонталните и вертикалните улуци. Възстановени са паметниците и надгробните плочи в дворното пространство на църквата, информира Русе Медиа.

Местните жители най-много се радват на изцяло наново изградената ограда, която е била пред рухване. Старата част от дялани камъни е премахната, излети са бетонни сегменти в източната част, които имат и функция на подпорна стена на земната маса в църковния двор. В следващите дни предстои довършването на металните елементи на оградата. Наложило се е да се докара голямо количество пръст, за да се изравни пространството около църквата и да може впоследствие да се облагороди.

Хората от квартала споделят, че макар и стара, църквата се ползва, макар и сравнително рядко. Основната причина е липсата на свещеник. Един свещеник отговаря за няколко църкви и идва винаги, когато има нужда при погребения и при по-големи и важни църковни празници.

В църквата в кв. „Средна кула“ също е бил извършен ремонт, като там дарителите са от София, разказаха местните жители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    близък на починал
    Г-н кмете, кога най-после ще се построи параклис в гробищен парк Басарбово?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари