Възроденият храм носи благословия за Русе

0
Списък на дарителите, благодарение на които съборената през 1975 година църква бе издигната отново
Списък на дарителите, благодарение на които съборената през 1975 година църква бе издигната отново

На 10 септември официално ще отвори врати новопостроеният храм "Всех Святих" в Русе.

Почти половин век упорити усилия и не малко средства, набрани чрез мащабна дарителска кампания, коства на русенци неговото повторно съграждане на мястото на съборената през 1975 г. от комунистическата управа едноименна църква. Кощунството е прието от миряните като зла прокоба за града, затова и възстановяването на храма е от изключителна важност за поколения русенци.

Стремежът към благословия и едно по-добро бъдеще мотивира усилията им през годините, а днес служи като позитивен пример за градивно обединение в съвременната ни история, пише Стандарт нюз.

В дарителската кампания се включват стотици русенци, всеки според възможностите си. С щедри дарения и активно съдействие по съграждането на храма застават: братята Пламен и Атанас Бобокови, Теодорин Патриков, Гено Генов, Богомил Димитров, Александър Чакмаков, Никола Стоянов, Емил Кирчев, Йордан Симеонов, Илиян Пенев, Виктор Епщайн, сестрите Румянка и Снежанка Стойчеви, Валери Иванов, Весела Акабалиева, Георги Демирев, Миглена Плугчиева.

На знаковото за град Русе събитие, в неделя, наред със стотиците граждани, миряни и гости на града, ктиторите на храма и членовете на сдружението за възстановяване на църквата „Всех Святих", се очаква да присъстват също: Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и премиерът Бойко Борисов.

Съборената църкваВсех Святих" е съградена по проект на Едуард Винтер. Осветена е през 1898г. Последната литургия в нея е отслужена на 25. X. 1964 г. от митрополит Софроний, след което храмът преминава на разпореждане на Градския народен съвет. През 1975 г. местната управа взема решение храмът да бъде съборен за една нощ, като на мястото му бъде издигнат Пантеонът на възрожденците, открит по повод 100-годишнината от Освобождението на България, през 1978 г. В началото на 90-те години на миналия век русенската общественост започва мащабна дарителска кампания за възстановяването на църквата „Всех Святих". През 1998 г., в Парка на възрожденците, патриарх Максим благославя мястото за новия храм и символично полага основния камък за възстановяването му. През 2007г. е създадено сдружението „Всех Святих", като за негови съпредседатели са избрани Русенският митрополит Неофит, днес Патриарх Български, и тогавашният кмет на града инж. Божидар Йотов. На празника Вси светии, същата година, е направена първата копка на новия храм. В основите му е положена капсула с послание към идните поколенията, обявена е дарителска кампания за набиране на средства и реално започва възстановяването на съборената църква. На 20 февруари 2016 г., в деня на честванията по повод 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония, с акт на дарение, сдружението предава собствеността на храма „Свех Святих" на Русенската митрополия.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Грозното гадже е като москвича - хем върши работа, хем не ти го барат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук