Когато си купите дърва от бракониери, плащате глоба

0
Бракониери секат дървесина в Русенско и я продават на клиенти на половин цена
Бракониери секат дървесина в Русенско и я продават на клиенти на половин цена Видео: БНТ

Бракониери секат дървесина в Русенско и я продават на клиенти на половин цена, сигнализираха от Регионалната дирекция по горите.

Те са съставили актове на 320 души, които са превозвали и съхранявали на склад дървесина без нужните документи. Санкцията в такива случаи е между 300 и три хиляди лева.

Средната цена на кубически метър дърва е 60 лева, казват горските служители. Затова за един сезон на едно домакинство са му нужни поне 500-600 лева за отопление на дърва. Непосилната цена принуждава много домакинства, особено по селата, да прекрачват закона.

Проблемът е, че незаконната сеч не е само за собствено снабдяване с гориво за през зимата, а част от нарушителите са го превърнали в бизнес. Дефакто секат дърва, които вече не са им необходими, защото те са се снабдили и ги продават на нуждаещи се хора, които нямат средства да ги купят на реални цени. Продават ги някъде по 30-40 лева, за някои хора е по-изгодно, ако не могат да съберат средства легално да си купят дървата“, казва Виктор Михайлов – директор на Регионална дирекция по горите в Русе.

Клиентите на тези “доставчици” стават техни неволни съучастници.

Но даже и да не са виновни, нямат вина за незаконната сеч, все пак те попадат под санкцията на закона и на тях съставяме актове. Тази година над 50 процента от актовете са такива“, коментира Виктор Михайлов.

Нарушителите в районите с незаконна сеч обикновено обикалят по групи. Затова горските инспектори ходят на проверки по два екипа, защото се страхуват за живота и здравето си. В много от случаите за “подкрепление” присъства и полицейски патрул.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари