37-и ден: Остават блокирани три столични кръстовища

1
Обръщението на премиера не само не успокои страстите, а протестиращите се заканиха да блокират и цялата страна
Обръщението на премиера не само не успокои страстите, а протестиращите се заканиха да блокират и цялата страна

В 37-ия ден на недоволство блокадата на 3 столични кръстовища остава

За няколко часа през нощта беше блокирано и четвърто ключово кръстовище - на булевард "Ситняково". За кратко днес беше спряно и движението към граничния пункт Калотина.

Протестиращите са категорични, че поисканите от премиера промени в Конституцията и свикване на Велико народно събрание не могат да потушат протестите. За много от тях днешното обръщение на Бойко Борисов е хвърляне на прах в очите и повърхностен опит да се задържи властта, както и признание, че политическата ни система е в криза, предаде БНТ.

Обръщението на премиера не само не успокои страстите, а протестиращите се заканиха да блокират и цялата страна.

Днес по обяд за около час беше блокиран пътя за КПП "Калотина", а през нощта кръстовището при Румънското посолство в столицата също беше затворено.

В момента блокадите са 3 - тази на Орлов мост, на Ректората и в Триъгълника на властта.

Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България": Велико народно събрание всъщност звучи, като нещо голямо и демократично, а всъщност е връзване на ръцете на избирателя. Дайте да питаме хората какви промени в конституцията искат и за какво ще гласуват и в следващия парламент, обновен, да вземем решение. Това, което той предлага не е нова конституция, не е достатъчно смело, не изисква Велико народно събрание. Вкараха България в това блато на писане на нова конституция. Не ни трябва това! Трябва ни с тези или дори по-смели предложения всички да се явим на избори, да получим доверие, следващия парламент обновен и рестартиран по начина, по който една демокрация се обновява и се рестартира, да види какъв консенсус ще се образува и този консенсус да бъде реализиран чрез изменение в конституцията от обикновено Народно събрание. На тези избори да се формира нов демократичен мандат, в един нов парламент, който с правомощията на обикновено Народно събрание да промени конституцията по-смело от това, което Борисов предлага.

Мая Манолова "Изправи се.БГ": Той е готов да употреби и Конституцията и статута на Великото народно събрание. Буквално вчера видяхме как той употреби депутатите. Как ги използва. За да не отиде в парламента и да се скрие. Следващата му стъпка е да употреби Великото народно събрание.

За тази вечер хората в София отново ще се съберат пред Президентството, за да изразят недоволството си от правителството и да продължат да настояват за оставката му и за оттеглянето на главния прокурор Иван Гешев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари