3 стъпки, необходими да подготвим климатика за зимата

0
Не оставяйте зимата да ви изненада, подгответе климатика си за отоплителния сезон
Не оставяйте зимата да ви изненада, подгответе климатика си за отоплителния сезон Снимка: Shutterstock

Есента е периодът, който природата ни дава да се настроим и подготвим за зимата.

Това се отнася и до осигуряването на комфортна температура в студените дни. Климатикът трябва да бъде добре почистен преди зимата, за да се предотврати възпрепятстване на неговото функциониране, пише "24 часа".

1. Почистете филтрите

Почистете филтрите Филтрите на всички климатици служат за предпазване от замърсяване на вътрешните компоненти, като същевременно пречистват и въздуха. Така не се допускат вредните бактериални патогени и алергени да се разпространят в помещението. Почистете с четка или прахосмукачка мръсотията върху филтрите, след това ги изплакнете под течаща студена вода и ги поставете върху кърпа до пълното им изсушаване. Препоръчително е почистването на филтрите да бъде веднъж месечно, не само преди натоварен сезон като зимата. Това ще осигури по-чист и качествен въздух и ще помогне да запазите максималния капацитет на вашия климатик. Редовната поддръжка може да се улесни ако разполагате с климатик със „самопочистваща функция“. Система от специални ротационни четки във всички климатици от този вид спомага за изчистване на праха от филтрите и го събира в контейнер, който се изхвърля при сигнал за напълване.

2. Почистете топлообменника

Отстранете праха и дребните частици, които може да са се натрупали върху топлообменника, с мека четка, после измийте уреда, докато всички замърсявания, прах, паяжини и други остатъци са напълно премахната.

3. Покрийте външното тяло с козирка

Външните тела са проектирани да издържат на сурови метеорологични условия и не бива да се влияят от зимни студове. Ако живеете в район с тежки зимни бури обаче, може да искате да защитите кондензатора от падащи ледени висулки или клоните на дърветата, като поставите парче плоскост над горната част на кондензатора. Не е необходима допълнителна защита.

Зимата е сезон, в който организмът ни е податлив на грип и настинка. Освен за отопление е добре да помислим и за здравословната обстановка у дома. Ако нямате система, пречистваща въздуха, можете да потърсите климатици, които разполагат с тази опция.

Не оставяйте зимата да ви изненада, отделете известно време, за да подготвите климатика си за отоплителния сезон.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари