2108 души са починали от коронавирус в САЩ за последното денонощие

0
Общо починалите са 18 586
Общо починалите са 18 586 Снимка: Eduardo Munoz | VIEWpress | Getty Images

САЩ станаха първата държава, регистрирала над 2000 смъртни случая от коронавирус за едно денонощие, съобщи Университетът "Джонс Хопкинс".

Точният брой на починалите е 2108. Общо починалите са 18 586, по този показател страната плътно доближава Италия, която е първа с 18 849. Най-тежко е положението в щата Ню Йорк - почти 160 000 души са заразени.  

По този показател щатът задминава най-силно засегнатите от заразата европейски държави Испания (около 153 000 инфектирани) и Италия (около 143 000). Китай, откъдето тръгна заразата, съобщи за около 82 000 случая. Смъртните случаи в Ню Йорк - около 7000 - обаче са значително по-малко от тези в Испания (15 500) и Италия (18 000).

Стотици жертви на коронавируса са погребвани в общи гробове в поле на остров Харт – остров, известен с мрачното си минало като място на психиатрична клиника, приют за бездомни, комуна за наркозависими и поправително училище. Там обичайно се полагат тленните останки на нюйоркчани, които нямат роднини или от бедни семейства, които не могат да си позволят да платят за погребение.

Общият брой на заразените с коронавируса в САЩ е 462 000, а смъртните случаи са почти 16 500. Това е и страната с най-много заболели. В глобален мащаб инфектираните са около 1,6 млн. души, а жертвите са 95 000.

- Италия удължи извънредните мерки до 3 май. Премиерът Джузепе Конте обяви, че това се прави с цел да се ограничи разпространението на коронавируса. Сред няколкото изключения от удължаването на срока на блокадата са книжарниците, магазини за канцеларски материали и магазините, продаващи детски дрехи, които ще могат да бъдат отворени отново от 14 април.

- Румъния въведе забрана за износ на определени видове зърнени култури като част от мерките в борбата срещу разпространението на коронавируса, съобщиха местните медии. "По време на извънредното положение е забранен и спрян износът на пшеница, ечемик, овес, царевица, соя, брашно, извличано от семена масло, захар, бисквити, торти и всичко, свързано с хлебопроизводството", обяви вътрешният министър на страната Марсел Вела. Той обясни, че по този начин се гарантира снабдяването на вътрешния пазар. Държави от ЕС могат да продължат да купува изброените продукти от Румъния, ако обаче докажат, че вътрешните им пазари имат нужда от тях и няма да ги изнасят за трети страни, уточни още Вела, като цитира одобрена от правителството нова разпоредба.

- Китай регистрира нови 42 случая на COVID-19 в континенталната част през последните 24 часа. От тях 38 са внесени от чужбина, съобщи Националната здравна комисия на страната (NHC) в петък. С наскоро потвърдените заразени общият брой в страната възлиза на 81 907 души. Вчера са регистрирани и 47 безсимптомни случая на  COVID-19. През същия период в континенталната част се наблюдава 1 свързана с вируса смърт. Починалият е от провинция Хубей, откъдето започна пандемията. Броят на заразените в района на Хонконг възлиза на 973 души и 4 - ма починали. Общият брой на случаи в Макао възлиза на 45 заразени, като Тайван отчита до момента 380 заразени.

- Първи случай на коронавирус е регистриран в Йемен, съобщи тв каналът "Ал Арабия", позовавайки се на Националната комисия за спешни случаи на Йемен за борба с разпространението на коронавируса. Заболелият е в  провинция Хадрамаут, но повече подробности не се съобщават. Страната е в изключително тежка хуманитарна криза заради гражданската война, която се води там, здравеопазването е на много ниско ниво. 

- До 100 000 канадци биха могли да умрат, ако не се приложи силен контрол за забавяне на разпространението на COVID-19. За това предупредиха канадските здравни власти. За първи път официалните лица представиха национални данни за заразяване и смърт по три модела - строги мерки за контрол като социално дистанциране, по-слаби или никакви мерки. Длъжностните лица подчертаха, че цифрите въз основа на наличните данни могат да се променят, тъй като ситуацията е динамична и статистиката се променя.

"Данните и моделите могат да помогнат на канадците да видят как нашите колективни усилия ... могат да определят траекторията на пандемията COVID-19 в Канада", обяви главният служител по обществено здраве д-р Тереза ​​Там.  При строги мерки прогнозният брой на жертвите ще бъде между 11 000 при 2,5% от заразените канадци и 22 000, ако процентът на инфекцията достигне 5%.

Строгите мерки включват стоене вкъщи с изключение, излизане веднъж седмично за храна и лекарства, спазване на дистанция от поне 1,5 метра. "Ще трябва да бъдем дисциплинирани", заяви премиерът Джъстин Трюдо на пресконференция след публикуването на цифрите. "Така ще спасим живота." Ако мерките не бъдат спазени, процентът на инфекцията може да бъде 25%, а смъртните случаи могат да достигнат 100 000. Без никакви усилия за контрол до 80% от канадците могат да бъдат заразени, а 300 000 ще са смъртните случая. "Тези страховити числа ни казват, че трябва да направим всичко възможно, за да останем в модела на управление", каза Там.

Д-р Хауърд Ньо, заместник главен държавен служител по здравеопазването, заяви, че първата вълна на вируса ще продължи до лятото, но ще има месеци на огнища след върховете на вируса, което означава, че ще трябва да продължат строгите мерки за контрол. "Това ще бъде новото нормално, докато не бъде намерена ваксина" каза Трюдо,

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари