2000 деца в риск са изведени от семействата им за година

0
Над 1000 пък са изоставени от своите родители
Над 1000 пък са изоставени от своите родители Снимка: БГНЕС

На фона на истерията около "отнемането на деца" от последните дни шефът на дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане Емил Тодоров огласи вчера тревожна статистика.

2000 деца в риск са изведени от семействата им през 2018 г. с мярка за настаняване при роднини, близки, приемно семейство или специализирана институция с цел да бъдат защитени животът и здравето им. 1058 пък са изоставени от своите родители. От януари до август тази година броят на децата с мярка за настаняване извън семейството е малко над 2000, като по всичко личи, че и тази година общо изведените и изоставени деца ще бъдат около 3000, пише вестник СЕГА.

Тодоров обаче увери, че няма случай, при който с лека ръка и без аргументи да се изведе дете от биологичното му семейство. "За да може да заработи нашата система, трябва да получим сигнал, че има дете в риск или че има проблем с дете. Освен че можем да получим сигнал по всякакъв начин, ние можем и да се самосезираме, включително и по медийни публикации или наша пряка работа със семействата. Когато постъпи при нас сигнал, социален работник има задължението по закон да го провери. Той събира информация от всички възможни източници – родители, роднини, учители, личен лекар, полиция, прокуратура, община, за да направи преценка дали с детето всичко е наред или не. Извеждане на детето от биологичното семейство е крайна мярка, първо се търсят начини и възможности за подкрепа на семейството. Ако заключението е, че детето трябва да се изведе от семейството, първо се проучват роднините и близките и дали те имат възможност да поемат грижата. Ако там са изчерпани възможностите, детето може да бъде настанено в приемно семейство. Издава се заповед, детето се настанява. Тази заповед може да се обжалва. Настаняването е от съда. Този административен акт минава съдебен контрол", обясни процедурата той пред БНР.

Тодоров коментира и слуховете от последните седмици, че вече взетите от социалните деца се изпращат към семейства в Норвегия. "Не можеш току-така да отидеш някъде и да вземеш децата. Такова нещо няма, няма как и да има. Това противоречи на закона. Няма деца, които да се изпращат от наша страна към Норвегия. Има деца, които се осиновяват международно. Те си минават специален режим през Министерство на правосъдието. Като се осинови от семейство в Норвегия, то заминава там, но специално да бъдат изпращани деца в Норвегия по този начин няма", обясни той.

За финал на седмицата, която бе белязана от масова психоза за отнемане на деца сред ромските общности в няколко града свещеници от Бургас направиха шествие и молебен в подкрепа на българското семейство. Организаторите обясниха, че събитието не е политическо и не е обвързано със стратегията за детето. Молебенът е в отговор на искане от 600 миряни, отправено в писмо до сливенската епархия, обясниха духовниците. Подобни походи за семейството имаше и през лятото, като организаторите им бяха мобилизирани от стратегията за детето и всякакви признаци на джендър идеология.

ИНТЕРЕС

"На пръв поглед целите на тези хора са благовидни - защита на правата на родителите, консервативни ценности, право на родителите да решават бъдещето на децата си", коментира просветният министър Красимир Вълчев. Пред БНТ той обясни, че най-лесно се създава паника в ромските общности и определи неверните слухове за отнемането на деца като атака срещу образователната система. По думите му има опити да се натрупват теми - "Като няма стратегия за детето, трябва да се сложи друга тема, в случая продажбата на деца или отнемането им от родителите", добави Вълчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари