2 милиарда повече приходи са заложени в актуализацията на бюджета

0
В тази актуализация няма промяна на данъци, уточни Асен Василев
В тази актуализация няма промяна на данъци, уточни Асен Василев Снимка: БГНЕС

2 милиарда повече приходи предвижда актуализацията на бюджета

Според финансовият министър Асен Василев всички пенсии трябва да скочат средно с 12,5%. В него са заложени над 2 млрд. приходи допълнително над планираните, предаде БНТ.

На тяхната база се предлага разходи в размер на 1 милиард и 800 млн. лв.

В проекта за актуализация на бюджета е заложено увеличение на средногодишната инфлация на 2%, поемане на нов дълг до 4,5 млрд., леко подобряване на растежа и без промяна на коефициента за безработица. Финансовият министър обясни колко са допълнителните средства над планираните, заложени в редактираната макрорамка.

"С допълнителните приходи по Плана за възстановяване и устойчивост, плюс допълнителните проходи, които очакваме вследствие на подобрената икономическа обстановка и по-добрата събираемост на НАП и митници очакваме малко над 2 млрд. лв. допълнителни приходи над това, което е планирано за бюджета за 2021 г.", заяви служебният финансов министър Асен Василев.

На тази база са заложени харчове за милиард и 800 млн., като най-много са предвидени в социалната сфера - малко над половин милиард. Част от тях са предвидени за повишаване на пенсиите с 12,5%.

"Коефициентът за стаж се вдига от 1,2 на 1,35. Минималната пенсия от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500в, социалната пенсия от 158 на 170 лв", обясни Василев.

"От 1-ви октомври всички български пенсионери, които получават доходи под линията на бедност, да бъдат допълнени през социалното подпомагане до тази линия, която за 2021 г. е 369 лв., съответно следващата година става 413 лв", поясни служебният министър на труда Гълъб Донев.

Финансовият министър увери, че проектът за актуализацията не променя досегашната философия и принципи на формиране на бюджета.

"В тази актуализация няма нито промяна на данъци, нито промяна на прагове, няма промяна за нищо по параметрите, с които се осигуряват приходите в хазната", коментира Василев.

А вицепремиерът по еврофондовете, обясни че в Плана за възстановяване и устойчивост, на който се разчита да осигури част от приходите в бюджета, е заложена и възможност за ползване на кредити, но следващия редовен кабинет трябва да реши дали да активира заемната част.

Проектът за актуализация на бюджета днес следобед беше обсъден с Обществения съвет към финансовия министър, а утре ще бъде представен пред синдикатите и работодателите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари