Росица Велкова: Необходимо е да бъде изтеглен нов дълг от 13,7 милиарда лева

1
В края на 2023 година размерът на дълга ще достигне 46,8 милиарда лева, уточни финансовият министър
В края на 2023 година размерът на дълга ще достигне 46,8 милиарда лева, уточни финансовият министър

В края на 2023 година размерът на дълга ще достигне 46,8 милиарда лева, уточни финансовият министър

Със законопроекта за държавен бюджет, предложен от служебното правителство, не предлагаме промяна в данъчната политика, заяви служебният министър на финансите Росица Велкова на брифинг в Министерския съвет.

Затова ще е необходимо да бъде изтеглен нов дълг в размер на 13,7 млрд. лв., като в края на 2023 г. размерът на дълга ще достигне 46,8 млрд. лв. или 25,3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), каза Велкова, съобщиха от пресцентъра на МФ.

Публикуваме цялото изказване на министъра на финансите при представянето на параметрите на проекта на бюджет за 2023 година:

"При запазване на действащото законодателство приходите по КФП за 2023 г., спрямо актуализираната програма за 2022 г., бележат номинален ръст от 6,1 млрд. лв., а разходите бележат ръст от 11,8 млрд. лв., което води до допълнително влошаване на дефицита с 5,6 млрд. лв.

Като относителен дял от БВП приходите за 2023 г. са 35,7 %.

Тук е мястото да подчертая, че събираемостта на данъчните приходи е висока и за първо тримесечие на 2023 г. тя нараства номинално с 20,1 на сто спрямо същия период на предходната година, въпреки въвеждането на намалени данъчни и акцизни ставки и увеличение на прага за регистрация по ДДС. Тази висока събираемост не е достатъчна да осигури финансирането на ръста на разходите.

По отношение на политиката по доходите в проекта на бюджета за 2023 г. е отразено увеличението на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. – от 710 лв. на 780 лв.

Предвидено е увеличение на разходите за персонал с 10 % за структурите, които не са получили такова увеличение през 2022 година.

За предучилищното и училищното образование за 2023 г. са осигурени 545,23 млн. лв., в т.ч. 465,0 млн. лв. за предвиденото нарастване на средствата за делегираните дейности в образованието във връзка с продължаване на политиката за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти за достигането им до 125% от средната работна заплата.

Пенсионната политика се базира на допусканията за осъвременяване на всички размери на пенсиите съгласно действащото законодателство с 12 на сто за 2023 г., като в резултат на това за 2023 г. разходите за пенсии по бюджета на ДОО нарастват с 3.7 млрд. лв. спрямо закона за 2022 г.

Служебното правителство напълно подкрепя приемане на бюджет в рамките на 3% от БВП дефицит, което е в съответствие с Маастрихтските критерии и е ключово за еврозоната, както и да не се натоварват българските граждани и бизнес с изплащането на висок размер на дълг.

В мотивите към законопроекта са предложени разнообразни приходни и разходни мерки за привеждане на дефицита в рамките на 3%. Екипът на МФ ще бъде на разположение на народните представители за отразяване на приемливите за тях възможни корекции в тази посока. Всички разумни и реалистични предложения за свиване на дефицита ще бъдат остойностени.

Напомняме, че хазартното отношението към публичните финанси на държавата не бива да се допуска, защото цената ще я плати цялото ни общество. Спекулации по отношение на събираемостта на приходите е опасна, тъй като повишаването на приходите има определен предел."

Проектът за държавен бюджет вече е публикуван на сайта на Министерството на финансите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    14
    Bonkerz
    Лека корекция: "Ако изтеглим дълга предложен от министъра ще сме с 900 милиона долара" - имат предвид лева, не долара.
  • -3
    13
    Bonkerz
    Аз ще изоблича какви глупости си изброил "русенец", тъпак прост. Писал си "Сега говорим за по 12 милиарда евро на година", а в статията пише 13.7 милиона лв, което е 6.85 милиарда евро, а не 12, както си писал. Лъжеш, че дълга завещан ни от Тодор Живков е бил 8 милиарда долара. Всъщност към 31 декември 1989 г. външният дълг на българската държава възлиза на 10,6 млрд. долара или близо 50% от БВП. 10.6 милиарда долара съобразени с инфлацията на долара (100 долара от 1989 г се равняват на 243 долара днес, или 2.43 пъти повече. $1 in 1989 is equivalent in purchasing power to about $2.43 today ) се равняват на 25.8 милиарда долара днес , умножено по 1.78 лв за долар = 45.92 милиарда лв (това е днешния еквивалент на дълга, оставен ни от Тодор Живков). 46.8 милиарда лв минус 13.7 милиарда лв = 33.1 милиарда лв е външния ни дълг днес (още не са изтеглени тия 13.7 милиарда, които евентуално са нужни ако не се гласува др бюджет), което е с 12.82 милиарда лв по-малко от Татово време. Ако изтеглим дълга предложен от министъра ще сме с 900 милиона долара по-зле от по Татово време, но важното е колко лесно може да се обслужи дълга. По Татово време дълга е бил 50% от БВП, а сега би бил 2 пъти по-лесен за плащане щото би бил 25.3% от БВП. Сиреч ако по Татово време си взимал 200 лв заплата си дължал 100 лв (1/2 От заплатата), а сега ако вземаш 1000 лв ще дължиш 253 лв (1/4 От заплатата). Не знам колко милиарда са ни дължали Ирак и Либия, ти лично ли беше на срещата където уж са ни наредили да ги опростим? А ти ли беше тъпака, който каза на Тато да раздава нашите пари на страни от третия свят, които няма как да ни върнат?
  • 5
    12
    до педала 11
    С кое не си съгласен, бе теле? Няма нужда да ми доказваш, че си дебил и селяндур, знам го! Кажи си мнението по статията, загубеняк делиормански или си карай там таксито и не се занимавай с неща, от които не разбираш. Аман от кретени с мнение за другите и без акъл за да имат собствено мнение по елементарни въпроси.:)
  • -7
    11
    До "русенец"
    Ти си бахти смотаното рушлямистанско копеле е! По малоумие ли ви избира Мутрофанката?
  • 9
    10
    ВЪПРОСИ
    Защо от името на народа едни управляващи теглят заеми , които никой не е искал ??? Народа не иска заеми. Онези управляващи теглят заеми от името на народа. Все едно аз да отида да изтегля 1 000 000 лева от името на бай Мунчо и после да му кажа че дължи 1 500 000 лева на някоя банка. В ролята на бай Мунчо поставят целия български народ.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари