Студенти от Русенския университет създадоха водороден автомобил

1
Колата на бъдещето ще е идеална за градски условия, защото не отделя вредни газове
Колата на бъдещето ще е идеална за градски условия, защото не отделя вредни газове Видео: БНТ

Екип от студенти и преподаватели от Русенския университет, начело с гл. ас. д-р Иван Белоев, разработи прототип на водороден автомобил и спечели награда за дизайн на екосъстезание в Турция.

Колата на бъдещето ще е идеална за градски условия, защото не отделя вредни газове. Преди седмица преподавателят взе награда и за млад учен на Австрийското министерство на науката, научните изследвания и икономиката, предава БНТ.

Младите изобретатели решават да направят прототипа преди година. Идеята е на група от 40 студенти, към тях се присъединяват и преподаватели от 4 факултета-разказва д-р Иван Белоев. Според него най-важното преимущество на водородния автомобил е, че допринася за опазването на околната среда.

Гл. ас. д-р Иван Белоев - преподавател в Русенския университет: Вблизките 20 години стратегията е автомобилите с конвенционални горива да излязат от градската среда, за да се спестяват емисии от парникови газове. Трябва да се насочим към алтернативни източници на енергия.

Дизайнът и цветът на прототипа са избрани от студентите. Колата развива скорост от 50 километра в час и е много полезна за градска среда, защото е малка и маневрена-смятат създателите ѝ.

Гл. ас. д-р Иван Белоев- преподавател в Русенския университет: Може да намери приложение в големите градове, където в централните части има проблеми с паркирането, биха допринесли за намаляване на задръстванията... Според мен водородът е горивото на бъдещето.

В световен мащаб вече има автомобили серийно производство с водородно гориво, казва д-р Белоев и допълва, че в следващите 10 години подобни коли ще се виждат по-често по градските улици.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари