Електрическа ракета: Made in Ruse

0
Електрическа ракета:  Made in Ruse
Снимка: TopGear

Като условия, финансови ресурси и техническа база България може да е далеч от страни като Германия, Франция и Италия, но не и като студентски (и ученически) талант и ентусиазъм. И това не е голословие подтикнато от сляп патриотизъм, а красноречив факт - в миналогодишното издание на маратона дебютиращият тогава отбор на Чепеларе се класира на 24 място от 27 участници, в електрическия клас „Прототипи“. На дъното ще кажете, а ние ще допълним, че на две места под тях, на позиция №26, се класира италианският отбор, подкрепян от организация на име ITI/IPSIA/Ferrari Maranello...

Без значение база, класирания и имена, колата на дебютиращия в Shell Eco-marathon русенски университетАнгел Кънчев“ безспорно изглежда прекрасно. Задвижването ѝ е електрическо, като предвижданията на талантливите студенти са за енергийна консумация от около 1 кВтч за 150 км пробег. Друг приятен факт е, че готините русенци гласуват доверие на 21-годишната Сюзан Мехмедова, излъчвайки я като първи пилот на отбора.

Другият ни отбор в клас „Прототипи“ с електрическо задвижване са ентусиазираните ученици от професионалната гимназия „Н. Й. Вапцаров” - гр. Чепеларe. Техният автомобил е с нова по-лека от миналогодишната рама, ново е и купето, като според капитана на тима Тодор Лазаров, колата е способна да измине 300 км с 1 кВтч енергия. Или двойно повече от машината им от Shell Eco-marathon 2013. Сериозно техническо нововъведение е и пластичният соларен панел на покрива, генериращ с до 30% повече енергия от класическите твърди елементи.

ТУ-Варна е третият и последен роден екип, който ще атакува градската писта в Ротердам, между 15 и 18 този месец. Колата на черноморските студенти също е с електрическо задвижване, но за разлика от „прототипите“ на Русе и Чепеларе, тя ще се състезава в клас „Градски тип“. Последният обяснява наличието на фарове, чистачка и дори мигачи, които са съставени от LED елементи с цел по-ниска маса и енергийна консумация.

Готина и полезна новост в колата на ТУ- Варна е собственоръчно разработената от студентите Android програма, съвместима с таблет или смартфон, която дава достъп на останалите участници в отбора до информация в графичен вид за управлението на автомобила. Иначе казано, бордова телеметрия помагаща за оптимизиране на карането. Теоретичният пробег на колата е 230 км с 1 кВтч енергия. И накрая, може би ще питате къде е отборът на ТУ-София. Студентите от столицата ще пропуснат тазгодишното издание на Shell Eco-marathon поради амбициозността на проекта - кола с водородно задвижване, която ще видим в пълния ѝ блясък догодина.

Източник: TopGear
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари