Започва обновяването на комплекса за социални услуги в Русе

1
След мащабния ремонт сградата ще заживее нов живот
След мащабния ремонт сградата ще заживее нов живот

Стартира обновяването на Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе. След мащабния ремонт сградата ще заживее нов живот.

Предвижда се по време на ремонта Комплексът да бъде саниран. На стените ще се поставят хидроизолация и топлоизолация, покривът ще бъде румонтиран, ще се изгради ново монолитно стоманобетонно стълбище и асансьор. За нуждите на центъра от битова гореща вода, по покрива на сградата ще бъде разположена система от плоски селективни слънчеви колектори. Предвижда се подмяна на ВиК инсталацията, цялостна подмяна на ел. таблата, осветлението и осветителната инсталация, реконструкция на пожароизвестителната система, разширение на СОТ-системата и нова система за видеонаблюдение. В двора ще се изградят мултифункционално игрище и площадки за изнесени уроци на открито, като ще се изпълни и допълнително облагородяване и озеленяване на имота - предвидени са още розариум и места за отдих.

Днес в сградата на Комплекса за социални услуги се състоя официална церемония по първа копка, във връзка със стартиране на строително-ремонтните дейности на проект „Ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност и мерки, съгласно Наредба № 4 за достъпна среда на КСУДС”. На нея присъстваха зам.-кметът по хуманитарни дейности и ръководител на проекта г-н Иван Григоров, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, председателят на Сдружение „Еквилибриум“ Елена Петкова, екипът по проекта, медии и гости.

Комплексът за социални услуги за деца и семейства, чийто услуги ползват близо 120 души на месец и в който към момента работят 47 души, е делегирана от държавата дейност за предоставяне на услуги в подкрепа на децата и техните семейства, като алтернатива на институционалната грижа за деца в риск. В КСУДС се предоставят две социални услуги: „Център за работа с деца на улицата“ и „Център за обществена подкрепа“. Община Русе е възложила управлението на КСУДС на Сдружение „Еквилибриум”, които имат богат опит в развитието и предоставянето на социални услуги за деца и семейства. Целта на проекта е модернизиране на материално-техническата база на предоставяните социални услуги и осигуряване на безопасна и подходяща социална инфраструктура, чрез цялостна реконструкция на сградата и дворното пространство. Проектът е предпоставка за повишаване качеството на живот на представителите на целевата група и за развитие и усъвършенстване на системата от социални услуги, предлагани в общността.

Общата стойност на финансовите средства по проекта са в размер на 1 463 794, 74 лв., от които 735 873,10 лв. представляват безвъзмездна финансова помощ, 625 492,14 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие и 110 380,96 лв. са национално финансиране. Съфинансирането от Община Русе е в размер на 727 921, 64 лв. с ДДС.

Проектът, част от Инвестиционната програма на Община Русе за реализация на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР) за периода 2014-2020 г., се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие, съгласно сключен Договор за БФП BG16 RFOP001-1.005- 0004-C01 от 27.04.2017 г., между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Община Русе, по процедура BG16RFOP001-1.005 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“, Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари