Ремонтират бившия Дом на учителя в Русе с евросредства

1
Паметникът на културата ще се превърне в Младежки център
Паметникът на културата ще се превърне в Младежки център Видео: БНТ

Десетки сгради по централната улица „Александровска" в Русе се рушат. Повечето са частни имоти с няколко наследници, но за разлика от тях сградата на някогашния Дом на учителя е общинска собственост. За да спасят паметника на културата, от общината подготвят проект за европейско финансиране.

Сред ансамбъла от сгради с красива архитектура рязко се откроява някогашния Дом на учителя. Фасадата на триетажната сграда е в окаяно състояние, а отвътре се руши. Русенци избягват да минават близо до нея, защото смятат, че е опасна, предава БНТ.

Сградата няма обитатели от 10 години. В началото на 2018-та държавата прехвърли собствеността на община Русе. С евросредства тя ще я превърне в Младежки център.

Никола Кибритев, директор на общинска Дирекция „Европейско развитие": До 2 млн. евро ще можем да получим за целия проект, като 60 % могат да отидат за ремонт на сградата. Освен това трябва да бъде обзаведена по подходящ начин, за да може да се извършват вътре младежки дейности.

В бъдещия Център ще се занимават с различни дейности млади хора, като част от тях ще са от уязвимите групи - застрашени от отпадане от училище или от малцинствата

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари