Русенка стана жертва на телефонна измама

0
Полицията напомня как да се предпазим от измами по телефона
Полицията напомня как да се предпазим от измами по телефона Снимка: Кадър TVN

Жена на 64 години е станала жертва на телефонна измама вчера в Русе.

Престъпниците я излъгали че ще съдейства на полицията, като участва в акция по залавяне на телефонни измамници. Те първо я потърсили на домашен телефон, после тя им дала и мобилния си.

Докато измамникът, представил се като „комисар“, я държал на линия на мобилния телефон, на стационарния я потърсил друг мъж, който пък се представил като лекар и поискал от нея пари за операция на пострадал нейн близък. Мнимият служител на реда в това време я убедил, че за да помогне да хванат престъпниците ще трябва да събере всички налични средства, да ги постави в чанта и да я остави до трафопост близо до дома си, после да тръгне в обратна посока към адрес, където ще я чакат полицаи.

Така жертвата изпълнила указанията, но когато по-късно нито срещнала полицаи, нито била потърсена от някого, тя позвънила на телефона, от който я търсил „комисаря“ и разбрала, че е измамена.

Случаят е регистриран в Първо РУ и е започнало разследване, като е образувано дознание. Точната стойност на предадените средства се уточнява.

Полицията отново напомня! 

ВНИМАНИЕ!

Полицейските органи, при осъществяване на функциите си НЕ използват парични средства, предоставени им от граждани и НЕ търсят съдействие в работата си по нито една от прилаганите от телефонните измамници схеми.

Няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона или на ръка, без необходимите документи.

Служителите на полицията контактуват с гражданите, след като са се представили с личния си полицейски знак и служебна карта.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ при телефонна измама?

  • Търсете обратна връзка с близките си, свържете се с роднини, съседи!
  • Веднага позвънете на тел. 112 /избира се безплатно от цялата страна/
  • Не се съгласявайте да давате никакви пари и бижута на ръка, не съобщавайте лични данни, банкови сметки или кодове за активиране на предплатени телефонни карти.
  • Уведомете полицейския си инспектор по местоживеене.
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари