Признаци, които може да са знак, че сме болни

0
Болка в слабините може да показва проблеми с бъбреците
Болка в слабините може да показва проблеми с бъбреците

Когато гърдите започнат да ви стягат и не можете да дишате, знаете, че трябва да се обадите на лекар.

Това са признаци, които не може да пренебрегнете. Но какво ще кажете за тривиалнитe симптоми, които също може да са знак, че нещо не е наред?

Болестите не се появяват през нощта. Те са резултат от хронична умора на тялото. Някои леки заболявания и състояния като главоболие могат да изчезнат сами, но други да се задържат и да се развият, защото сте пренебрегвали прости признаци.

Ключът към предотвратяването на потенциално фатални инциденти е да обърнат внимание на малки промени или усещания и да знаете кога да не ги пренебрегвате, защото сте имали труден ден на работа.

Вашето тяло непрекъснато ви дава сигнали, когато се нуждае от помощта ви, за да отстраните проблема - без значение дали е дехидратация или развиващ се сърдечен проблем. Просто трябва да се научите да разознавате тези сигнали.

Тялото има много сложна схема на взаимосвързани системи. Ако някоя не работи правилно, всички останали могат да бъдат засегнати и това да доведе до здравословни проблеми, които никога не сте знаели, че са възможни. За съжаление, не всички заболявания се предхождат от предупредителни признаци, за  които знаете, че са опасни като болката в гърдите например.

Вижте няколко знака, на които е добре да обърнете внимание.

Постоянно сте гладни

Чувството за глад, след като сте свършили яденето, може да е признак на диабет. Високите и ниски нива на кръвната захар объркват тялото и могат да предизвикат желание за ядене. Това се случва най-често при пациенти с диабет тип 1. Липсата на инсулин възпрепятства клетките на организма да получават достатъчно глюкоза, което е тяхната енергия, и това ги кара да искат още.

Хронична умора

Това може да бъде ранен диабет, според WebMD. Тялото превръща храната в глюкоза, която използва за енергия. Но клетките се нуждаят от инсулин, за да вкарват глюкозата вътре. Ако тялото ви не произвежда достатъчно или никакъв инсулин, или ако клетките ви се съпротивляват на инсулина, който произвежда тялото ви, глюкозата не може да попадне в тях и нямате енергия. Това може да ви накара да се чувствате по-уморени от обикновено. Да сте непривично гладни или уморени може също да подсказва, че щитовидната жлеза не работи правилно.

Замъглено зрение

Замъгленото зрение може да означава диабет (един допълнителен час на ден, прекаран в седене, увеличава шанса за развитие на диабет с 22%). Технически замъгленото виждане е липсата на острота, водеща до невъзможността да се видят малки подробности. Зрителното увреждане или свързаната с възрастта макулна дегенерация са обичайните виновници. Но замъгленото виждане може да бъде симптом на многобройни състояния, които не включват пряко окото като мигрена или инсулт, според MedicineNet. Ако не виждате както обикновено, може да имате ниска кръвна захар, високо кръвно налягане, нараняване на главата или дори мозъчен тумор.

Лош дъх

Слюнката действа като почистващ препарат; тя премахва лошите бактерии в устата ви. Когато производството на слюнка е намалено, понякога в резултат на дехидратация, имате лош дъх. Но причините могат да бъдат много по-сериозни. Лошият дъх е начин да разберете, че имате здравословни проблеми – инфекция или развалени зъби. Някои ракови заболявания и състояния като метаболитни нарушения също могат да причинят отличителен мирис на дъха в резултат на химикалите, които произвеждат.

Често уриниране

Много хора смятат, че честото уриниране е просто резултат на пиенето на прекалено много кафе, чай или вода и не искат да притесняват лекаря. Може да се изложите обаче на риск. Наличието на свръхактивен пикочен мехур е не само неудобно, но може да означава и травма, рак или определени състояния, засягащи мускулите, нервите и тъканите, според Healthline. Честотата може да е признак на бъбречна инфекция или камъни в пикочния мехур, както и да е често срещан признак на диабет. Твърде много захар в кръвта прави бъбреците да работят допълнително, за да я филтрират, поради което се налага често уриниране.

Сърбяща кожа

Сърбеж и суха кожа е друг често срещан симптом на хипотиреоидизъм. Това е свързано с обновяването на клетките на кожата. То се забавя, което означава, че старите клетки на кожата не могат да се сменят и води до раздразнение.

Внезапни промени в апетита

Загубата на апетит, както и по-големият апетит поради прекомерна активност на щитовидната жлеза, е често срещан симптом, според Американската асоциация по щитовидната жлеза. Нормално е да сте гладни след упражнения или друга интензивна физическа активност. Но чувството, че имате нужда от повече - и това се случва всеки ден в продължение на няколко седмици - може да е признак на диабет или аномалии на щитовидната жлеза.

Промени в настроението

Ако има твърде много тироиден хормон, всяка функция на тялото може да се ускори. Ето защо не е изненадващо, че някои от симптомите на хипертиреоидизъм са тревожност, нервност, раздразнителност и промени в настроението.

Усещане за студ през цялото време

Недостатъчно активната щитовидна жлеза може да повлияе на телесната ви температура Когато нивата на тиреоидния хормон са твърде ниски, клетките на тялото ви не получават достатъчно хормон на щитовидната жлеза, което води до забавен метаболизъм и по-малко енергия, която тялото гори. Може да се случи и обратното. Свръхактивността кара клетките ви да горят твърде много; следователно води до прекомерното изпотяване.

Болка в слабините

Понякога болката във вътрешен орган се усеща далеч от мястото, където той се намира. Бъбреците могат да бъдат причина за болка в слабините. При тях болката може да се усети в пространството от глутеуса до слабините или в тестисите при мъжете.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари