Какво ви боли и в кой час от денонощието или как да разпознаем болестите

1
Практикуващите китайска медицина използват своеобразен часовник, за да определят органа, отговорен за дадена болест
Практикуващите китайска медицина използват своеобразен часовник, за да определят органа, отговорен за дадена болест

В древната китайска медицина има теория, че всеки орган в човешкото тяло управлява по два часа в денонощието

Денонощният китайски „часовник“ е разделен на 12 двучасови интервали от Ци (жизнената сила), движеща се през органната система, пише  Mila.bg 

Практикуващите китайска медицина използват „часовника“, за да определят органа, отговорен за дадена болест. Например, ако се окаже, че се събуждате между часовете 3 - 5 часа всяка сутрин, може да имате дълбока скръб или тъга, които ви притесняват, или може да имате проблем в белодробната област. Ако се появят чувства на гняв или негодувание, може да ги почувствате най-силно по време на часа на черния дроб, което е от 1 до 3 часа сутринта. Ако изпитвате болки в гърба в края на работния ден, може да сте натрупали емоции на страх или може би дори бъбречни проблеми.

Часовникът „Енергия на тялото“ е изграден върху концепцията за цикличното движение на прилив и отлив на енергия в цялото тяло. По време на 24-часов период Ци се движи на двучасови интервали през системите на органите. По време на сън Ци се привлича навътре, за да възстанови тялото. Тази фаза приключва между 1 и 3 часа сутринта, когато черният дроб пречиства кръвта и изпълнява други функции, които определят основата за движение на Ци отново навън.

В 12-часовия период след върховото функциониране на черния дроб - от 3 часа сутринта нататък, енергийните цикли се завихрят към органите, свързани с ежедневната активност, храносмилането и изхвърлянето на токсини и отпадъци: белите дробове, дебелото черво, стомаха/панкреаса, сърцето, тънките черва. До средата на следобеда енергията отново се придвижва навътре, за да поддържа вътрешните органи, свързани с възстановяването и поддържането на системата. Целта е да се движат течности и топлина, както и да се филтрира и почиства - чрез перикарда и „тройната горелка“ - органите, отговорни за детоксикацията ни, включително черния дроб, бъбреците, дебелото черво, пикочния мехур и тънките черва.

От 5 до 7 сутринта е времето на дебелото черво, което го прави идеално време за движение на червата и премахване на токсините от предния ден. Това е и идеалното време за измиване на тялото и разресване на косата. Смята се, че разресването на косата ви помага да изчистите енергията от ума си. По това време могат да се предизвикат емоции на отбрана или чувство на застой.

От 7 до 9 сутринта е времето на стомаха, така че е важно в този период да е най-голямото хранене за деня, за да се оптимизира храносмилането и усвояването. Топлите ястия с високо съдържание на хранителни продукти са идеални за този интервал от сутринта. Емоциите, които вероятно ще бъдат раздвижени в този момент, включват отвращение и отчаяние.

От 9 до 11 часа сутринта е времето на панкреаса и далака, когато се отделят ензими, които подпомагат храносмилането и освобождават енергия за предстоящия ден. Това е идеалното време за упражнения и работа. Изпълнявайте най-важните си задачи през деня по това време. Тогава може да се появят емоции като ниско самочувствие и неувереност.

От 11 до 13 часа е времето на сърцето. Моментът е подходящ за обяд и се препоръчва лека, готвена храна. През това време се препоръчва и едночасова дрямка и/или чаша чай. Чувства на изключителна радост или тъга също могат да бъдат изпитани в този интервал.

От 13 до 15 часа е времето на тънкото черво, когато ще се случи храносмилането и усвояването на храната, изядена по-рано. Това също е подходящ момент за ежедневни задачи или упражнения. Понякога уязвими мисли или чувство на изоставяне подсъзнателно възникват в тези часове.

От 15 до 17 часа е времето на пикочния мехур, когато метаболитните отпадъци се преместват във филтрационната система на бъбреците. Това е идеалното време за учене или завършване на предизвикателна работа за мозъка. Препоръчва се още една чаша чай, както и пиенето на много вода за подпомагане на процесите на детоксикация. По това време може да се появи и чувство на раздразнение или плахост.

От 17 до 19 часа е времето на бъбреците, когато кръвта се филтрира и бъбреците работят, за да поддържат правилния химичен баланс. Това е идеалното време да вечеряте и да активирате кръвообращението си, като се разходите, направите масаж или просто се разтегнете. Подсъзнателните мисли за страх или ужас също могат да бъдат активни по това време.

От 19 до 21 часа е времето на циркулация, когато хранителните вещества се пренасят до капилярите и до всяка клетка. Това е идеалното време за четене. Избягвайте по-сериозни умствени дейности. Трудности при изразяване на емоции също могат да се усетят, но това е идеалният момент за секс или зачеване.

От 21 до 23 часа е времето на „тройния нагревател“ или ендокринната система, когато хомеостазата на тялото се регулира и ензимите се попълват. Препоръчва се да спите по това време, за да може тялото да спести енергия за следващия ден. Може да се усети и чувство на параноя или объркване.

От 23 до 1 часа е времето на жлъчния мехур и за да се събудите с чувство на енергия, тялото трябва да е в покой. В китайската медицина този период от време е, когато енергията на Ин избледнява, енергията на Ян започва да расте. Енергията на Ян ви помага да поддържате активност през деня и се съхранява, когато спите. През това време може да се появи подсъзнателно чувство на негодувание.

От 1 до 3 часа сутринта е времето на черния дроб и времето, когато тялото трябва да е на спокойствие. През този период токсините се освобождават от тялото и се произвежда свежа нова кръв. Ако се събудите тогава, може да имате твърде много енергия на Ян или проблеми с черния дроб или органите за детоксикация. Това е и времето на гняв, разочарование и ярост.

От 3 до 5 часа сутринта е времето на белите дробове и отново, това е времето, в което тялото трябва да спи. Ако се събудите, се препоръчват успокояващи дихателни упражнения. По това време тялото също трябва да се поддържа топло, за да помогне на белите дробове да го попълнят с кислород. Белите дробове също са свързани с чувство на скръб и тъга.

Разбирането, че всеки орган има график за ремонт/поддръжка, който се поддържа ежедневно, ви предлага възможността да научите как да се лекувате за подобряване на здравето и благосъстоянието си. Също така ви позволява да определите точно коя система или емоция се нуждае от укрепване/разрешаване. Винаги използвайте симптомите и сигналите на тялото си като ръководство и ако направите връзка с описаните по-горе периоди, като например да ви се приспи между 17 и 19 часа, не се колебайте да проучите какво можете да направите, за да укрепите този орган (който в случая са бъбреците).

Не забравяйте да погледнете и емоционалния аспект. Ако ви се спи през времето на бъбреците, имате ли някакви страхове, които ви пречат да достигнете истинския си потенциал? Страхувате ли се от отхвърляне? Неуспех? Преодоляването на тази емоция ще укрепи органа и ще подобри физическото ви здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари