Почти половината ракети срещу градушки вече са изстреляни

0
Министър Порожанов заяви, че Агенцията за борба с градушките много активно обстрелва облаците и в много случаи пораженията са минимизирани
Министър Порожанов заяви, че Агенцията за борба с градушките много активно обстрелва облаците и в много случаи пораженията са минимизирани

До момента сме изстреляли почти половината от запасите ракети срещу градушки, който имаме за целия сезон, което налага да доосигуряваме ракети.

Това заяви пред bTV земеделският министър Румен Порожанов. Той поясни, че за първа година още през април са навлезли в страната градоносни облаци с наситени ядра.

Министърът заяви, че Агенцията за борба с градушките много активно обстрелва облаците и в много случаи пораженията са минимизирани. Подобно покритие обаче имало за 35-40% от земеделските територии.

"Средствата за ракети се получават през централния бюджет, те не са заложени в бюджета на министерството. Явно тази година ще се наложи да поискаме малко по-голяма сума от това, което обичайно ползваме – между 5 и 6 милиона, но нека да видим какви ще бъдат разчетите. Не бих казал, че е унищожена голяма част от реколтата. Всеки земеделски производител, който има претърпени щети обаче, има право да подаде заявление за подпомагане, когато площите са напълно пропаднали”, заяви Порожанов.

Той коментира и протестите на розопроизводителите като заяви, че имаме свръхпроизводство на рози – тази година са насадени над 41 000 декара, а реколтата е изключително добра, като се очакват над 16 000 тона.

Министърът заяви, че само за последните 2 години насажденията, които официално са регистрирани, са се увеличили с 24%. "За съжаление, има и много нерегистрирани. Проблемът е в тези, които нямат договори", обясни той.

Проблем създава и фактът, че цветът едновременно е разцъфнал и трябва да бъде обран както в полските терени, така и в полупланинските. "При предходни реколти през месец май имаше плавност в цъфтежа, което даваше възможност цветът да се обира по-плавно. Проблемът е в дневния капацитет на дестилериите. Те могат да изкупуват цвят, набран сутринта, и да го преработят следобед. На другия ден дестилерията трябва да бъде отново свободна, за да изкупи новия обран цвят, който, закаран до 10-11 часа е с най-добро качество", отбеляза министърът.

Порожанов посочи, че дестилериите са поели ангажимент да изкупуват над 100% от капацитета си. Той увери, че ще бъдат направени разчети за подпомагане на регистрираните розопроизводители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари