Отбелязваме 143 години от създаването на Военноморските сили

1
По традиция тържествата започват от Русе, люлката на родното военно морячество
По традиция тържествата започват от Русе, люлката на родното военно морячество Снимка: Областна администрация Русе / архив

Отбелязваме 143 години от създаването на Военноморските сили

По традиция тържествата започват от Русе, люлката на родното военно морячество.

Честването ще се проведе на 8 август. За тогава е предвидена и богата тържествена програма. От 18.30 часа ще се проведе военен ритуал по полагане не венци и цветя пред Паметника на моряка, а половин час преди това цветя ще бъдат поднесени и на флотската кула в крайдунавския град.

От 20:00 часа жителите и гостите на Русе ще могат да се насладят на спектакъла „Вълни“ на Представителния духов оркестър на ВМС. Събитието ще се проведе на площада пред сградата на Областна и Общинска администрация.

През деня са планирани също срещи с ръководството на Областната администрация и кмета на Община Русе Пенчо Милков. От 16:30 часа военнослужещи от състава на флота ще бъдат наградени. Това ще се случи в Кръглата зала на Община Русе. Тогава ще бъде дадена и съвместна пресконференция. Предвижда се отличените от състава на военния ни флот да бъдат наградени с грамота от областния управител Анатоли Станев, както и с премия от кмета Милков. „Това е едно от емблематичните събития за града и всички жители и гости на Русе го очакват с нетърпение. Тази година то ще е още по-тържествено“, сподели Станев.

Тържествата в Русе се провеждат със съдействието на Общината и Областната управа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    asdf
    - Докато сме под турско робство Русия натиска Сърбите да разтурят легията на Раковски в Белград. - RUS е против Съединението на България от 1885 г. Дават съгласие Сърбия да нападне България. Оттеглят генералите си, които обучават БГ армия. Спазват принципа разделяй и владей! - Николай Каулбарс идва в София като дипломатически представител на руския император през август 1886 г. Едва пристигнал, той започва да бомбардира българските управници с ултимативни ноти и заплашителни писма, с които иска да се отложат изборите за Велико народно събрание. По-късно настоява за освобождаването от арестите на офицерите, участвали в заговора срещу Батенберг. Дори предприема обиколка из Северна България, където открито зове военните гарнизони към пряка съпротива срещу регентството, което “не се съобразява с волята на императора”. Нещо повече - по настояване на Каулбарс два руски военни кораба акостират в пристанище Варна като демонстрация на сила. В официален Петербург се разнесли и призиви за спешна окупация на България. - Русия се обявява против провъзгласяването на независимостта на България, 1908 - RUS е била против българската екзархия и с руска подкрепа от Цариградската патриаршия е обявена схизма на българската църква през 1872 г. продължила до 1945 г. Схизмата нанася голям удар върху вътрешното състояние и международния авторитет на Българската православна църква и я изолира от православния свят. - 14 октомври 1915 година остава една от най-черните дати в българската история. Руски кораби и самолети вероломно нападат Варна, бомбардират морската столица. Тези драматични събития обаче години наред се крият от комунистическия режим в България, който представя Русия и СССР като нашите единствени спасители и закрилници. Преди 100 години обаче българите изпитват реално силата на руската „любов“. - руска кавалерия заедно с румънска пехота нападат Добрич, ген. Николай Колев ги помита
  • -1
    5
    до 2
    Абе, малоумник, пак ли си се надрусал? Как ни пази НАТО? Както опази Афганистан ли, бе загубеняк?!:) Я дай пример за държава, опазена от НАТО? Сега си окупиран, бе теле загубено, а преди можехме да се пазим сами, а и имахме съюзници.
  • 0
    4
    Гост
    През 1947 г СССР доставя на България 13 кораба (ескадрен миноносец, 2 големи и 10 малки преследвача на подводници). Колко кораба ни достави нато?
  • 1
    3
    Гост
    Че кой те е заплашвал бе, бегемот? Или ти трепериш всеки път, кога бият някого през три махали от вашата? В тоз съюз си само и единствено, да купуваш старите трошки от Германия, да миеш съдовете по чужбина за бакшиши, а кака ти да........ нали се сещаш.
  • 1
    2
    РУК за Ръша
    От окупаторите от Сатрапски Рашистан ни пази! Добре, че сме в НАТО, че можеше да сме втората Украйна!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари