Мустафа Карадайъ: Трябва да дадем шанс на правителството на Габровски

0
Да се смирим в името на бъдещето на нацията и на решаването на проблемите на хората, заяви лидерът на ДПС
Да се смирим в името на бъдещето на нацията и на решаването на проблемите на хората, заяви лидерът на ДПС Снимка: ДПС

Да се смирим в името на бъдещето на нацията и на решаването на проблемите на хората, заяви лидерът на ДПС

"Днешното решение е съдбоносно. Намираме се в критична точка от историята на страната ни. На фона на война в съседство, тежки кризи, растяща бедност трябва да си зададем въпроса дали няма да изпуснем шанса да спасим държавата си. С цената на някои компромиси да направим възможни решенията на проблемите."

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в речта си пред парламента по време на дебатите за избор на кабинета „Габровски”, съобщиха от пресцентъра на движението.

Държавата и възпроизводството на държавността изискват спешно търсене на съгласие за съставяне на редовен кабинет, подчерта Карадайъ. И заяви: „Това е единственото основание да погледнем към предложения кабинет като шанс за излизане от политическата криза, което е предпоставка за преодоляване на всички останали кризи.

Обръщаме се към всички национално отговорни партии, към системните партии, да погледнат отговорно към бъдещето на народа и държавата, заяви лидерът на ДПС.

И призова: „Да се обединим около най-важните национални приоритети и да изведем страната от настоящите кризи.”.

Нужно е да бъдем смирени в името на по-висшите цели като бъдещето на нацията и държавата. Няма нищо по-важно от хората и решаването на техните проблеми, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Ето цялата реч на Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Днес е исторически ден за България!

Често сме чували и често сме казвали, че предстоят исторически решения, и те са били такива. Но днешното историческо решение ще бъде съдбоносно. За всички нас, за страната ни, за държавата ни и нейното бъдеще!

Основната характеристика на днешното историческо време е „криза“. Войната на няколко стотин километра от нас, тежката политическа криза, икономическата криза, липсата на План за възстановяване и оперативни програми са предпоставка за търсене на решение чрез съставяне на редовен кабинет. Това изисква отговорно държавническо мислене и поведение, включително и партийни компромиси.

Днес можем да изберем редовно правителство, всички да се обединим с общи приоритети, които да помогнат на хората, на всички нас, да преживеем по-лесно зимата и да решаваме кризите.

Отговорността пред държавата ни задължава да осигурим решение на кризите и решение на основните проблеми на хората.

Това обаче се оказва нелека задача за партиите като цяло.

Първият мандат принадлежи на най-голямата политическа сила. ГЕРБ спечели най-много мандати, но не достатъчно, че да може да сформира самостоятелно правителство. Затова от първия ден всички говорим за диалог и отговорно поведение пред бъдещето на държавата. Затова от първия ден на това Народно събрание говорим за трасиране на нов път за установяване на нормалност в политиката.

Единственият плюс на ГЕРБ е, че не предлага партийно-политически кабинет, а дава възможност и свобода на една част от елита на страната да предлага структура и състав на кабинет.

Но ГЕРБ не положи достатъчно адекватни усилия, за да има широка подкрепа за това правилно действие.

Знакът, който даде ГЕРБ с излъчването на кандидата за министър-председател, създаде надеждата, че това е възможно. Надеждата, че в името на държавността ще бъдат загърбени тесните партийни интереси и ще се положат усилия за диалог и на база диалог очертаване на приоритети и програма за управление. На базата на диалог да се създаде такова партньорство, което да гарантира стабилност на правителството. Загърбвайки отречения модел на управление на ГЕРБ, поемане към установяване на нормалност в политиката.

ГЕРБ показа, че не може да надскочи себе си. Показа, че няма ресурс за търсене и намиране на широка подкрепа на политики в името на хората, за бъдещето на страната.

Най-лесно е ДПС да каже „Не“ на правителството на Габровски при тази липса на диалог и че е с мандата на ГЕРБ. Това означава предсрочни избори. Тези предсрочни избори биха възпроизвели сегашния модел и сегашната структура в Народното събрание, независимо кои конкретно са субектите на първо и второ място. Така ние завъртаме рулетката с избори, подлагайки на риск стабилността и сигурността на държавата ни. Подлагайки на риск бъдещето на държавата ни. Докога?!

Ние от ДПС смятаме, че нямаме право на това. Партията ни, от създаването си и досега, винаги е била отговорна пред бъдещето на народ, нация и държава. Съдбата на държавата ни изисква и своите компромиси. И ние правим огромен компромис. Искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени, най-належащите проблеми на хората да бъдат решени. Нямаме право на друго поведение, когато на стотина километри от границите ни се води война. Когато сме изправени пред тежки кризи, тъмна и студена зима, растяща бедност. Трябва да дадем шанс на правителството на Габровски да предложи и реализира стратегия за преодоляване на кризите в името на спасяването на държавата и държавността.

Днешното решение е съдбоносно.

Намираме се в критична точка от историята на страната ни. На фона на война в съседство, тежки кризи, растяща бедност трябва да си зададем въпроса дали няма да изпуснем шанса да спасим държавата си. С цената на някои компромиси да направим възможни решенията на проблемите.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Държавата и възпроизводството на държавността изискват спешно търсене на съгласие за съставяне на редовен кабинет. Това е единственото основание да погледнем към предложения кабинет като шанс за излизане от политическата криза, което е предпоставка за преодоляване на всички останали кризи.

Обръщаме се към всички национално отговорни партии, към системните партии, да погледнат отговорно към бъдещето на народа и държавата.

Да се обединим около най-важните национални приоритети и да изведем страната от настоящите кризи. Да се научим да водим диалог, да се научим да водим дебати, да се научим да работим заедно. Нормалността в политиката зависи единствено и само от нас. Нужно е да се очертаят полетата на сътрудничество и да се намалят полетата на отрицанието. Нужно е да бъдем смирени в името на по-висшите цели като бъдещето на нацията и държавата.

Няма нищо по-важно от хората и решаването на техните проблеми. Съдбата на България е в ръцете на всички нас! Пътят е дълъг, изпитанията са тежки, но цената е бъдещето на България!

Да бъдем отговорни!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари