Близо 800 милиона лева повече за образование през 2022 г.

0
Средната учителска заплата е поддържано да бъде с 25% над средната заплата
Средната учителска заплата е поддържано да бъде с 25% над средната заплата

Средната учителска заплата е поддържано да бъде с 25% над средната заплата

"Средствата за образование са в размер на 6,4 милиарда лева, което е увеличение със 785 лв. спрямо миналата година. Средствата за наука са 710,2 млн. лв.", това заяви министърът на образованието в оставка акад. Николай Денков при представянето на отчета на Министерството за последните седем месеца.

"Средната учителска заплата е поддържано да бъде с 25% над средната заплата за страната, а от 1 септември началната заплата за учител е 1486 лв.", изтъкна просветният министър в оставка.

"Във връзка с инфлацията са осигурени над 20 милиона лева за храна за деца от 1 до 4 клас", добави той.

И добави, че за режийни разходи са осигурени допълнително 66 милиона лева.

"Приети са 21 национални програми за развитие на образованието, включително няколко нови програми, сред които най-мащабна е "Заедно в изкуството и спорта" за извънкласни дейности", каза още акад. Денков.

"За подобряване на материалната база са осигурени допълнително 50 милиона лева, 15 милиона лева за спортни площадки и 70 млн. лв. по подписаните още през 2020 г. договори за изграждане и реконструция на ясли и детски градини", добави Министърът на образованието в оставка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Батман
    Колкото по -лошо образовани ученици и учители,толкова по -високи заплати и по-продължителни ваканции. Докога ще плащате на калпак.В училище с 200 деца и в училище с 20, заплатата една и съща на даскала по математика. Парадокс,колкото повече се учи в училище,толкова повече неграмотни ученици,функционално неграмотни.Това ли е доброто образование,жалко ,във всяка област е така,уви.
  • 5
    2
    В.П.
    А резултатите от работата на учителите ?А ми НУЛЕВИ !Е какво правим тогава ? А ми ПРОСТОТИИ !
  • 1
    1
    плюс-минус
    За заплатите на учителите - добре! А за заплатите на преподавателите във вузовете - доктори, доценти, професори - какво? Пак ли по една студена вода?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари