Пламен Георгиев загуби дело срещу Ивайло Мирчев

0
Пламен Георгиев обжалва заповедта, с която дългосрочното му командироване като генерален консул във Валенсия беше прекратено предсрочно, но загуби в съда
Пламен Георгиев обжалва заповедта, с която дългосрочното му командироване като генерален консул във Валенсия беше прекратено предсрочно, но загуби в съда

Негативната критика към публичните личности е очаквана и допустима, припомня съдът и отхвърля иска за 15 000 лв.

Бившият шеф на КПКОНПИ и бивш консул във Валенсия Пламен Георгиев не успя да осъди депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев по делото за вреди, което води срещу него. Като първа инстанция преди дни съдия Силвия Николова от Софийския градски съд отхвърля иска на Георгиев, който е за 15 000 лв. Той търсеше тази сума от Мирчев като обезщетение за имуществени вреди от клеветнически твърдения и обиди. Твърдеше още, че Мирчев му е приписал престъпление в дадени от него тв интервюта през лятото на 2021 г., припомни вестник "Сега".

Бившият консул се е засегнал от думите на Мирчев, че "правителството се е провалило в един тест и това е Пламен Георгиев. Прословутият човек с терасата, който стана консул във Валенсия. Оказва се, че външният министър отказва да го оттегли - поради каква причина?" По това време на власт е служебното правителство с премиер Стефан Янев. Георгиев беше отзован едва през януари 2022 г., малко след като министър-председател стана Кирил Петков.

Мирчев говори и за прословутия запис от скандала "Ало, Ваньо" казва, че Георгиев, като прокурор, е направил така, че да не се разследва записа и "тогава изгря неговата невероятна звезда". "Случаят с Пламен Георгиев е кристален. Този човек отиде там, защото трябваше да го покрият някъде", казва още Мирчев.

И посочва, че "този човек по наглост и арогантност може да се сравнява само с Гешев и Цацаров... мене ме е срам от тези хора... Цяла България видя този човек как кариерата му отиде нагоре... едни посредствени юристчета, завършили незнайни университети... той е срам... хора като този, те са срам за страната ни".

В иска си срещу Мирчев Георгиев твърди, че изявленията на политика са опетнили репутацията му и се отразило тежко при изпълнение на служебните му задължения като консул. Прилага като доказателство и дипломата си от Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Като свидетел пък е разпитан бившият прокурор, а сега съдия Пламен Панайотов, с когото Георгиев е приятел. Пред съда Панайотов разказва, че изказванията на различни политици и общественици са се отразили зле на Георгиев, причинили му физически и психически дискомфорт, получил диабет, бил неспокоен, притеснявал се от вниманието на хората.

Съдия Николова пише в решението си, че правото на мнение и търсене и разпространяване на информация са защитени от Конституцията, но те не може да се ползват за накърняване на правата и доброто име на другиго. Според съда обаче изказванията на Мирчев не са клеветнически или обидни. Те са твърде общи, не съдържат конкретни неверни твърдения, посочва съдията. Става дума за лична професионална оценка, макар и негативна. Негативната критика към публичните личности е очаквана и допустима, припомня магистратът. А също и че свободата на словото пази и изявления, които се възприемат като оскърбителни, шокиращи или смущаващи. Решението на районния съд не е окончателно и Георгиев може да го атакува пред градския.

Преди да заведе гражданското дело срещу Мирчев, той опита да води наказателно дело от частен характер за обида и клевета за същите изказвания на депутата. По него предяви и иск от 30 000 лв. Този процес обаче беше спрян заради депутатския имунитет на Мирчев. Тъй като става дума за дело от частен характер, в което не участва прокуратурата, няма кой са поиска имунитета му. Явно затова Георгиев се е преориентирал към гражданско дело.

ОТ АРХИВА

Назначаването Пламен Георгиев за консул от правителството през октомври 2019 г., докато премиер беше Бойко Борисов, беше по изключение, тъй като бившият шеф на КПКОНПИ няма дипломатически ранг. Законът допуска такива изключения, когато става дума за "изявена личност, която се ползва с безспорно добро име и авторитет в Република България" и отговоря на определени изисквания.

Той беше изпратен във Валенсия малко след скандала "Апартаментгейт". Оказа се, че докато е ръководил КПКОНПИ, Георгиев е пропуснал да декларира огромна тераса от 187 кв. м, върху която са изградени няколко навеса, които служат за сауна и барбекю. Те пък бяха съборени, защото проверка показа, че са незаконни.

Най-шумното дело в кариерата на Пламен Георгиев като прокурор е от 2012 г., когато наблюдава дело за корупция в агенция "Митници", по което са подслушвани високопоставени чиновници. Тогава излезе записът "Ало, Ваньо", в който се чува как премиерът Бойко Борисов нарежда на тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов да прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на Михаил Михов - Мишо Бирата, защото е "поел ангажимент да не го закача". Този отказ на Георгиев да разследва записа стана основен трамплин в кариерата му. Първо беше зам.-министър на правосъдието в първото правителство на Борисов, после стана шеф на комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество, а след като тя се вля в антикорупционната КПКОНПИ, която Георгиев оглави. От тази позиция той направи прословутото си изказване, че Делян Пеевски е "или най-чистият човек в държавата, или има много добри адвокати и счетоводители".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари