Кои задължения на починалия не се поемат от наследниците?

19
Как се определя какво получава един наследник? Има ли вариант да бъдат отказани и елиминирани задължения на наследодателя
Как се определя какво получава един наследник? Има ли вариант да бъдат отказани и елиминирани задължения на наследодателя

Как се определя какво получава един наследник? Има ли вариант да бъдат отказани и елиминирани задължения на наследодателя

На този въпрос отговор даде адвокатът Красимир Добрев в рубриката "Консулт" на вестник "Сега".

Възможно е все повече хора да попадат в ситуацията да се чудят дали да приемат наследството, или дали да не изберат варианта да се откажат от него. Основно заради страха, че изведнъж може да се окаже, че дължат повече, отколкото получават. Затова е изначално първо добре да се познават някои основни правила, свързани с него.

Според Закона за наследството (ЗН) то се открива в момента на смъртта в последното местожителство на починалия. Изрично е определено, че наследството се придобива чрез приемането му. Вариантът то да не бъде прието е да има изричен отказ.

Определено едно наследство е не само придобиване на имущество, на апартамент, кола, парцел или друго подобно, но в него много често има и задължения - например кредити, поръчителство и т.н.. Още веднага обаче трябва да се отбележи, че както имуществените права не преминават върху всички наследници, а само върху тези от тях, които са приели наследството, така и отговорността за имуществените задължения се възлага също само на наследници, които са се съгласили, декларирали и в крайна сметка са приели и по документ наследството.

Основният принцип за поемане на задълженията на наследството е заложен в ЗН. Там е определено, че "наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават". Има определени задължения на наследството, които се погасяват със смъртта на наследодателя. Такива са например задълженията, поети по трудов договор. Те не преминават върху наследниците. Същото се отнася и до такива задължения, които са създадени с оглед на самата личност на наследодателя. Например художник, който е трябвало да нарисува картина, журналист, който е трябвало да напише материал, писател - да напише книга, майстор на художествени занаяти - да изработи някакъв специален предмет, който само той може да направи. Тогава наследникът не отговаря за тези задължения, дори и когато е приел наследството. Подобно е положението и при застраховки в полза на трети лица. Така ако наследодателят е сключил такъв договор в полза на дъщеря си, то след неговата смърт тя ще вземе застрахователната сума, без това да означава, че по този начин тя приема наследството и поема определени задължения. В случая застраховката ще е извън всякакви наследственоправни отношения.

Тези задължения обаче са далеч по-малко от тези, които се поемат от наследниците. Нещо повече. Правилото е, че смъртта на наследодателя не внася промени в отношенията, по които той е бил длъжник. Наследниците са длъжни да изпълнят тези задължения по начина, по който е трябвало това да стори наследодателят - да изпълни договор, да погаси кредит, да върне заем. Те трябва да прехвърлят имот, ако наследодателят им се е задължил да го продаде с предварителен договор на съответен купувач. Наследниците трябва да платят и за имуществени и неимуществени вреди на лице, което е било увредено от техния наследодател. Ако въпросното лице е починало вследствие на увреждането, то наследниците плащат на наследниците на загиналия. Ако наследодателят е сключил договор за издръжка и гледане и по него той е получател на имот, като се е задължил да гледа и издържа дадено лице, неговите наследници са длъжни да продължат да правят същото. В противен случай договорът може да бъде развален.

Наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията съответно на дяловете, които получават. Необходимо е да се знае, че наследникът отговаря съответно на своя дял от наследството не само с полученото наследство, но и със собственото си имущество. Той отговаря неограничено и ако задълженията на наследодателя надминават активите на наследството.

Все пак съществува и възможността за приемането на наследството по опис. Това правило е определено пак в ЗН. Така според тази алинея "наследникът, който е приел наследството по опис, отговаря само до размера на полученото наследство".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари