Учени разработиха алгоритъм, който разпознава саркастичното поведение

0
Алгоритъмът работи, като изследва височината на гласа, темпото на говорене и енергията в речта
Алгоритъмът работи, като изследва височината на гласа, темпото на говорене и енергията в речта

Алгоритъмът работи, като изследва височината на гласа, темпото на говорене и енергията в речта

Екип от университета в Гронинген е създал алгоритъм, който анализира речта на човека, за да разбере дали използва ирония или сарказъм, съобщава Мейл онлайн, предаде БТА.

Алгоритъмът работи, като изследва височината на гласа, темпото на говорене и енергията в речта, а след това я транскрибира в текст, за да бъде анализирана допълнително за езикови сигнали.

Извлякохме акустични параметри като височина на тона, скорост на говорене и енергия от речта, след което използвахме автоматично разпознаване на речта, за да я транскрибираме в текст за анализ на настроенията”, казва авторката Сиюен Гао. “След това приписахме емотикони на всеки сегмент от речта, отразяващи емоционалното му съдържание. Чрез интегрирането на тези мултимодални сигнали в алгоритъм за машинно обучение нашият подход използва комбинираните предимства на слуховата и текстовата информация заедно с емотиконите за цялостен анализ”.

Сарказмът, който Оскар Уайлд някога е описал като най-ниската форма на остроумие, но най-висшата форма на интелигентност, е известен с това, че е трудно да се предаде чрез текст, а дори и на живо може лесно да бъде изтълкуван погрешно.

Екипът заяви, че е оптимистично настроен за работата на своя алгоритъм, но вече търси начини да го подобри допълнително.

“Съществуват множество изрази и жестове, които хората използват, за да подчертаят саркастичните елементи в речта”, добави г-жа Гао. Според нея те трябва да бъдат по-добре интегрирани в проекта им. "Освен това бихме искали да включим повече езици и да усвоим развиващи се техники за разпознаване на сарказъм”, допълни тя.

Анализът на настроенията, който се фокусира върху текст, вече се използва за откриване на онлайн реч на омразата и събиране на мнения на онлайн клиенти.

Същевременно разпознаването на емоции, базирано на реч, може да се приложи в здравеопазването, подпомагано от изкуствен интелект, казва екипът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Отегчен
    И защо сарказма или дори иронията се сатанизират? Когато си тъп - страдаш, когато имаш нещо в главата дори се самоиронизираш.
  • 3
    1
    Алгоритъм ? Глупости...
    Достатъчно е да си живял с хора,сред хора и в колектив за да познаеш сарказма,иронията.Който не е ходил на училище,да ходи на театър и да гледа кино.Да чете или му четат на глас древногръцки поеми и стихове.Органите за осезание,а защо не и обоняние бързо долавят "сарказма" ,често пъти той "мирише" от далече и миризмата идва с човека,а и ако си го знаем...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари