Здравният министър: Не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в сектора

0
Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки натиск относно частната детска болница, каза д-р Галя Кондева
Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки натиск относно частната детска болница, каза д-р Галя Кондева Видео: bTV

Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки натиск относно частната детска болница, каза д-р Галя Кондева

Постъпвайки в Министерството на здравеопазването, една от първите преписки, които ми бяха предоставени, беше точно тази, която е входирана на 6 март към министъра на здравеопазването с всички необходими съгласувателни становища по процес, започнал 2022 г. Законовият срок, за да се вземе решение от страна на Министерския съвет беше два месеца. Имахме две опции – да откажем, след което следва съдебна процедура, на която сме били подложени вече няколко пъти от същия инвеститор. Другата беше да предложим на Министерски съвет да одобри проекта. Спрямо мен не е упражняван никакъв лобистки натиск.

Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в „Защо, г-н министър“ по bTV във връзка с проекта за частната детска болница „Мама и аз“.

По думите ѝ решението да бъде оттеглено създаването на лечебното заведение е правилно.

Това, което се случи беше обществена реакция. Тя беше изключително силна и създаваща предпоставки за размисъл защо е необходимо всичко това. Лично за мен това беше правилната стъпка – аз да оттегля своето искане. Самата аз не очаквах толкова силна обществена реакция, но го свързвам с разочарованието, че нямаме национална детска болница, от липсата на доверие и от много натрупан негатизивъм. Не се притеснявам от проверката, винаги съм смятала, че проверките са хубаво нещо и дават различен поглед. Проверяващите ще имат възможността да проследят целия процес – от заявяването на желанието на инвеститора до последния момент на внасянето. Мисля, че съм в състояние да устоявам на различните интереси. Винаги съм търсила баланс и диалог“, коментира здравният министър.

Имаме ли достатъчно педиатри?

Към 31 декември 2022 г. имаме 1996 педиатъра в цялата страна. В София имаме 13 лечебни заведения, в които се осъществява специализирана педиатрична помощ. Не знам дали имаме достатъчно лекари, но мисля, че ще се справим с този въпрос. Има споразумение, подписано с Европейската инвестиционна банка, която ще ни консултира безвъзмездно по отношение на кадрова обезпеченост, структура, апаратурни оборудване. Избран е белгийски консорциум, който ще изпълни тези ангажименти“, посочи д-р Кондева.

По думите ѝ не е възможно 25-процентно увеличение на заплатите в здравния сектор, каквото е желанието на синдикатите.

По данни на министерството около 50-60% от приходите на лечебните заведения отиват за възнаграждения. Само 28% от 181 лечебни заведения са достигнали доходите за целия персонал – и медицински, и немедицински“, каза Галя Кондева.

Недостигът на медицински сестри

Имаме недостиг и той все повече се задълбочава. Тенденцията е от години, професията явно е непривлекателна за младите. Април стартира един проект за насърчаване на специализациите в здравеопазването и в области, в които има дефицит. Обсъждаме с министъра на образованието да работим в посока програмата за обучението на медицинските сестри да се оптимизира, така че да стане възможно по-кратко изпълнението ѝ“, заяви министърът на здравеопазването.

Сърдечните операции на деца в Националната кардиологична болница

Има проблем с медицинските сестри по различни причини, но родителите на пациентите са информирани, поддържат постоянна връзка с тях и се полага постоянно неотложна медицинска помощ. Само през април са приети 48 деца, направени са 7 операции и 14 интервенции по спешност“, посочи д-р Галя Кондева.

По думите ѝ тя е получила уверение от болницата, че се търси решение и здравето на никое дете няма да бъде поставено в риск.

Здравният министър коментира уволнението на директора на инвестиционната компания за националната детска болница.

Това решение бе продиктувано от един одит във връзка със създалата се ситуация. Инвестиционната компания е предприятие, което трябва в двумесечен срок след избора на съвета на директорите и изпълнителния директор да представи бизнес план за тригодишния им период на управление. Оказа се, че 6 месеца след избора на директора такъв в Министерството на здравеопазването не е постъпил. От друга страна, при обществената поръчка по избор на изпълнител, която се води като основна причина за забавяне на разрушаването, той забави много едномесечния срок, след като бяха преминати всички процедури по обжалване и едва миналата седмица се сключи договорът. Във финансовите резултати беше много обезпокоително, че в съвета на директорите на тази компания за детска болница има трима юристи, въпреки това са разходвани 32 000 лв. за външни юридически услуги“, обясни министър Кондева.

Директорът на „Пирогов“

По думите на д-р Галя Кондева не са нужни политически протекции , за да бъде някой шеф на „Пирогов“.

Пирогов“ е болница, в която спешността е водеща, има голям екип и колкото и да казват, че администрацията няма общо с лечебния процес – не е така. Спокойствието и стабилността в лечебния процес се осигуряват от стабилността в управлението. По данните към 31 март 2024 г. „Пирогов“ е с т.нар. счетоводна печалба от 2,7 млн. лв. Има текущи задължения от порядъка на 37 млн. лв., има и такива, свързани с кредит, но няма просрочени задължения“, каза тя.

Медицинска помощ по въздуха

Шест медицински екипа ще бъдат обучени за оказване на спешна помощ по въздуха. Заплатите ще бъдат съизмерими със сложността на процеса, каза още здравният министър.

27-ми, 28-ми и 29-и май са обучителните три дни за медицинския екип със сертифицирана апаратура. Черната кутия все още е в процес на тестови проекти от страна на „Леонардо“, защото там вече става въпрос за софтуер, но това не би попречило на ползването на хеликоптера“, допълни д-р Кондева.

Заради забавянето компанията „Леонардо“ търпи неустойки в размер на 69 000 лв.

Летният сезон и спасителите

Министърът на здравеопазването увери, че има достатъчно медицински екипи, включително спешни в крайморските ни градове за летния сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Софи
    След като няма увеличение,няма да лекувате,няма да помагате,всеки да се спасява,няма безплатен обяд,всичко се заплаща,дори информацията!!!!Навьн....
  • 7
    1
    AZ
    Значи,за тия,които спасяват човешките животи,повишение на заплатите няма да има.Но за университетските преПродаватели има.Има и за полицаите.После народът реве, че няма кой да го лекува.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари