Монета от 2 стотинки удари 15 000 лева

45
Ако случайно откриете такава монета от 1981 година, вие притежавате истинска ценност
Ако случайно откриете такава монета от 1981 година, вие притежавате истинска ценност

Ако случайно откриете такава монета от 1981 година, вие притежавате истинска ценност

По време на социалистическия период в България през 1981 г. е извършена рядка грешка при сеченето на монети от 1 и 2 стотинки. Вместо обичайния надпис "Народна република България" на реверса, фрапантно малко бройки са изсечени с надписа "Хиляда и триста години България".

Според нумизмати, решението за променения надпис е взето от самата Людмила Живкова, за да се отбележи 13-вековната история на българската държавност. Въпреки указанията обаче, в Монетния двор пренебрегват да сменят матриците за 1 и 2 стотинковите монети. Резултатът е едва 20 изсечени монети от 2 ст. и 137 от 1 ст. с новия надпис.

Днес тези монети са истински рарители и изключително скъпи. Търсенето им сред колекционери е огромно поради тяхната малобройност. Според експерти, дефектната монета от 2 ст. достига цена от 6 000 до 15 000 лв., докато тази от 1 ст. се продава за около 10 000 лв.

Ако случайно в домашен чекмедже или шкаф откриете такава монета с "уникалния" надпис от 1981 г., вие притежавате истинска ценност. За сбъркана монета може да получите сума, достатъчна за покупката на автомобил.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Az
    Не лъжте хората ,апсолютно грешна информация,егати журналиста поне проучи първо преди да пишеш глупости
  • -1
    4
    Фалшиви новини
    Не знам за 2 стотинки, но моят антикумунярски анус е колкото монета от 2 лева широк, да не кажа и повече! Давам го под наем, евтино вземам!
  • 1
    3
    Точно обратното е
    На сгрешената пише "Народна Република България" а на масовата, 1300 години България.
  • 1
    2
    Фалшиви новини
    Пълни кумунярски глуспости са това! Само малоумници могат да се вържат на такива плитки малоумия!
  • 0
    1
    Козаря
    Такива стари монети има половин буркан от 3 литра различни видове от моето детсво къде съм ги събирал
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари